INRIKES

Moderaterna försvarar turkiska islamistregimen: “Det finns starka demokratiska krafter i AKP”

SVERIGE/TURKIET| I en debattartikel på UNT försvarar den moderata EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt den turkiska AKP-regimen. Enligt Corazza Bildt räcker inte de 700 skattemiljoner som Sverige redan har skänkt till Turkiet – Sverige bör även verka för att ge Turkiet visumfrihet till Europa genom EU. Dessutom anser hon att det finns starka demokratiska krafter i det styrande socialkonservativa regimpartiet AKP.

 

I Corazza Bildts försvarsartikel för den socialkonservativa regimen skriver hon att Turkiet hjälper EU och att det är viktigt att den turkiska regimen hindrar den fria rörligheten för de drygt tre miljoner flyktingar som finns i Turkiet. I tidigare uttalanden om den turkiska staten har den moderata EU-parlamentarikern påstått att flyktingar behandlas väl i Turkiet. Något som bland annat har motbevisats av Human Rights Watch och fria medier i landet.

I november skänkte den svenska S+MP-regeringen över 700 skattemiljoner till Turkiet. Enligt den moderata EU-parlamentarikern räcker inte det, Sverige bör verka för att belöna den socialkonservativa regimen i Ankara med visumfrihet för att den inte är mer radikal än vad den är.

“Jag anser att vi bör använda visumfrihet som ett verktyg för att uppmuntra Turkiet till mer demokratiska reformer. Det är en process. Vi ska också komma ihåg att många länder som redan beviljats visumlättnad inte uppfyller kriterierna, exempelvis Brunei och Förenade Arabemiraten. Om vi enbart använder piskor och inga morötter riskerar vi att Turkiet vänder oss ryggen och rör sig mot radikalisering.”

2013 förkunnade Anna Maria Corazza Bildts make, förre utrikesminister Carl Bildt (M) att Turkiet var på rätt väg. Sedan dess har den socialkonservativa nationalistregimen hunnit avskaffa den sekulära demokratin, begått massakrer mot civilbefolkningen i Kurdistan och brutit vapenvilan mot den patriotiska demokratirörelsen PKK.

Corazza Bildts argument för att inte ta ställning mot den antidemokratiska utvecklingen i landet är att det skulle kunna försvaga för dem som kan leda Turkiet på en demokratisk väg. Dessutom skriver högerpolitikern att det finns starka demokratiska krafter i Erdogans regeringsparti AKP.

 

“Vi är redan nära knutna till Turkiet genom NATO, tullunionen och de pågående medlemskapsförhandlingarna. För att dessa ska fungera effektivt krävs att vi kan träffa våra partners. Men det är också fel att bestraffa Turkiets befolkning för att vi inte gillar Erdogan. Vi måste se till den större bilden, Turkiet är inte enbart Erdogan. Det finns starka demokratiska krafter i Turkiet och i AKP. Genom att stänga dörren för visumfrihet riskerar vi att ytterligare försvaga dem som kan leda Turkiet på en demokratisk väg.”


AKP är Turkiets motsvarighet till Sverigedemokraterna. Ett socialkonservativt nationalistiskt parti som bland annat förordar assimilering. Partiet vill stärka ockupationen i Kurdistan och bedriver en aggressiv linje mot landets minoriteter. Islamism har kommit att ersätta den sekulära demokratin och idag är även den parlamentariska demokratin i fara då AKP förväntas att förbjuda den största antiislamistiska oppositionen, vänsterpartiet HDP. Regimens aggressiva nationalism har bland annat resulterat i övergrepp mot politiska motståndare, minoriteter och journalister.

Anna Maria Corazza Bildt är medlem i utskottet för migration och mänskliga fri- och rättigheter, samt i Europaparlamentets delegation till Turkiet. Hon är även ledamot av styrelsen för Moderata samlingspartiet i Stockholm sedan 2003.

Relaterat: Vi ska inte straffa Turkiets befolkning


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se

7 kommentarer

7 Comments

 1. Shlemon

  2016-06-08 den 00:49

  Vilken jävla idiot hon är. Jag tror inte hon känner till Turkiets historia. Medan det finns folk som går hemlösa och hungriga. Sä betalar sverige 700 miljoner till Turkiet. Folkets skattepengar?.

 2. Shaké Hacopian

  2016-06-06 den 16:42

  Hon själv har turkiska ättlingar. Man kan säga att hon inte alls rätt person.
  Förresten hon har inte gjort någonting för Sverige utom att bryta Carl Bilds och hans förre dettas äktenskap.
  Hon är otroligt full o argont.

 3. Sylwia Kus

  2016-06-05 den 23:51

  kanske madam Bildt bätre , att denna miljoner kronor to tillbacka till svenskt folk,som många gånger kan inte handla mat,medicin eller ha problem , att betala alla räkningar . Kanske Du ska prova leva på 14000,00sek i månad -2 wuxna ,sjuka mäniska (hela månad) ?

 4. Gunnar Larsson

  2016-06-05 den 22:48

  Ofattbart !

 5. Andreas

  2016-06-05 den 22:45

  Anna Maria Corraz,s make Carl Bildt nekar folkmord på Armanier 1915 för honom räcker att Turkiet köper vapen och massakerar vänstern. Carl Bildt gick med och var en av enginiorerna bakom Irak kriget. Han är en blodig man tyvärr. Så vänta inte mycket från den fred duvan Anna M Crraz hon träffade sin Carl medan Carl var FN medlare i Bosniens konflikt. Under samma tid mr. CARL HADE Aktier i Serbisk vapen fabrik.
  Likadana i rysk Gasperom.

 6. Hassan Matsson

  2016-06-05 den 21:21

  Vilken fruktansvärt sjuk människa.

 7. Köpek Oglu

  2016-06-05 den 16:30

  Där har vi en människa som inte fattat.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp