Kontakta oss

INRIKES

Moderatpolitiker pekas ut som Olof Palmes mördare

Publicerat

den

Foto: Proletären

PALMEMORDET     Idag levererade åklagaren Krister Peterson lösningen på Palmemordet. Den man som pekas ut för mordet på Sveriges statsminister blev inte helt oväntat den så kallade Skandiamannen Stig Engström. Tidigare Moderatpolitiker i Täby som umgicks i högerkretsar.

Stig Engström satt i kommunfullmäktige för Täbymoderaterna. Han var anställd som grafiker och illustratör vid Skandia, placerat 50 meter från mordplatsen på Sveavägen. 2018 kom Thomas Petterssons bok om Skandiamannen som Olof Palmes mördare ut. Det nya i den var att det befästes att Engström hade tillgång till vapen av rätt typ, samt tidigare hade tävlat i skytte. Hans första anställning var vid Armétygförvaltningen, nu Försvarets materielverk, där han bland annat arbetade med grafik och illustrationer av vapen. Han var även medlem i företagets skytteklubb.

Växte upp i Indien

Stig växte upp i svensk överklass och bodde sina första tolv år i Indien där hans far var driftingenjör på Tändsticksbolagets fabriker. När Engström kom tillbaka till Sverige gick han på Sigtuna internat.

Efter värnplikten arbetade Stig på Armétygförvaltningen en tid innan han utbildade sig till grafiker. Han arbetade även på Sveriges radios förlag innan han slutligen hamnade på Skandia som reklamkonsult 1968.

Engström gifte sig för andra och sista gången 1968. Hustruns far var artilleriofficer innan han anställdes av Bofors, och släkten dominerades av militärer och vapenhandlare.

Utbrett Palmehat

Paret Engström umgicks i kretsar av militärer och vapenhandlare på hög nivå. Palmehatet var utbrett i bekantskapskretsen. Bland Stigs vänner fanns en tidigare marinofficer (senare ambassadråd vid UD) och den före detta chefen för Vaxholms kustartilleriregemente. Stig tyckte om att stå i centrum och hade ett starkt behov av bekräftelse, enligt vänner och ex-hustru.

Moderatpolitiker

Engström var övertygad moderat, och 1982 blev han ordinarie styrelsemedlem i Täbymoderaterna. 1983 blev han invald som ordinarie i kommunfullmäktige. Där kom han att bryta mot partilinjen: Täbymoderaterna ville lägga ner en skola, men Stig arbetade istället för att skolan skulle vara kvar. Efter detta fick han inte fler poster i partiet.

Efter mordet drack Stig mer och mer, medan han mådde allt sämre. Karriären stagnerade. Stig kunde på grund av sin perfektionism sällan leverera grafik i tid, och mot slutet av sitt arbetsliv fick han nästan inga interna uppdrag. 1999 skilde sig paret Engström och Stig flyttade då till den lägenhet i Täby där han hittades död ett år senare. Stig dog av sitt alkoholmissbruk i kombination med starka värktabletter. Han hittades i juni 2000 efter att personer i hans närhet blivit oroliga eftersom de inte hört från Stig på tio dagar.

 

Kim Fredriksson – Sofia Tikkanen
redaktionen@aktuelltfokus.se