Kontakta oss

KRÖNIKA

När kommer det studier om hur de borgliga bolagen påverkar journalistiken?

Publicerat

den

KRÖNIKA Det pratas ofta om journalisternas politiska åsikter men varför pratas det aldrig om mediaägarnas politiska hemvist och hur den påverkar politiken? Idag äger och kontrollerar åtta borgerliga mediejättar 89 procent av tidningsupplagan i Sverige. Om detta skriver journalisten Ottilia Thorsson.

Tidningen Journalisten publicerade en intervju med Bengt Johansson som tillsammans med sin kollega Jesper Strömbäck vid Göteborgs universitet gör en studie om hur media inte är politiskt vinklat. Deras studie går ut på att se hur det som skrivs i media inte påverkas av valrörelsen eller enstaka politiska partier. I sina studier har de kommit fram till att mycket tyder på att media inte påverkas av valrörelsen utan endast följer en neutral journalistisk vinkling av det politiska klimatet i samhället. Det stämmer att media arbetar med att förmedla fakta men det blir ett problem när media följer en tydlig borgerlig och liberal riktning som tidningarna idag står för. Jag undrar kort sagt vad syftet med en sådan studie är när den inte på något sätt går till botten med den borgerliga attityd som media faktiskt följer. För som vi vet målar media allt för ofta upp en bild av vänstern som ”våldsvänster” istället för att i större utsträckning kritiskt granska den ”våldshöger” som kommer att existera öppet i valrörelsen. Jag förnekar inte att media bevakar alla de politiska partierna men frågan är vad media använder för typ av metoder och tillvägagångssätt när de granskar olika partier då vänstern ofta tenderar att granskas betydligt hårdare.

I studien har de också uppmärksammat hur valrörelsen har bevakats av media tillbaka i tiden. Min första reaktion här är hur enkelt de gör för sig att dra väldigt snabba slutsatser om att media är oberoende. Kapitalismen har alltid fått stort utrymme i media vare sig om vi som journalister och mediafolk väljer att blunda för det eller inte. Den har alltid funnits där som ett spöke man har försökt dölja genom att kalla det för ”neutral och oberoende journalistik”. Problemet är att samhället har förändras men inte när det kommer till den liberala vinkeln som media följer, den har snarare blivit värre. Så det jag undrar är vart finns då jämförelsen i er studie? det går att titta bakåt i den journalistiska historien men problemet är att historien upprepar sig och vi faller tillbaka på en journalistik som politiskt sett styrdes av liberala krafter redan på 70-talet.

Den oberoende journalistiken blir för mig ett ord för att lite proffsigt dölja den liberala riktning som media en gång för längesen valde att gå. Jag ska vara ärlig, oavsett vilken kunskap ni har utifrån era akademiska bagage så har ni fel i er studie. Fokuset borde istället ligga på att granska de bolag som media styrs av och titta mer djupgående på det och granska hur bolagen styr tidningarna politiskt utifrån sin ekonomiska makt. Så detta handlar kort sagt inte bara om en enskild valrörelse, det handlar om hur hela media har påverkats av ett typiskt borgerligt mönster under lång tid tillbaka. För någonstans kommer högervindarna ifrån och som vi vet kommer det alltid från de som sitter på makten som vi sedan har valt att kalla för neutral och oberoende journalistik.

Ottilia Thorsson
redaktionen@aktuelltfokus.se