Kontakta oss

INRIKES

Säpo undanhöll bevisning mot nazistiska terrorister

Publicerat

den

TERRORISM/INRIKES En granskning från Sveriges Radio visar att Säpo undanhållit teknisk bevisning i rättegången mot de nazister som placerat ut flera bomber, i bland annat centrala Göteborg. Nazisterna fälldes först i tingsrätten men blev sedan friade för ett av bombdåden i hovrätten.

I slutet av 2016 och början av 2017 sprängdes flera bomber runtom i landet. Bomberna var riktade mot flyktingboenden och lokaler med vänsteranknytning. Tre terrorister med koppling till Nordiska motståndsrörelsen greps och åtalades för tre bombattentat. De fälldes först i tingsrätten. Nazisterna valde att överklaga till hovrätten och där blev de friade för ett av bombdåden på grund av bristande bevisning.

Sveriges Radio har nu granskat händelserna och det visar sig att Säpo kunde stoppat flera av bombattentaten. Redan vid den första bomben hittade polisen spår av DNA från nazisten Viktor Melin. Istället för att gripa Melin valde Säpo att börja driva span på honom för att kartlägga hans aktiviteter.

En av bomberna som placerades ut var på ett flyktingboende på Lillebos Camping. Bomben detonerades aldrig utan upptäcktes tre veckor senare av personal. Enligt SRs granskning var Säpo på plats vid campingen när nazisterna placerade ut bomben. Trots att de såg händelserna valde Säpo att varken rapportera till campingen eller larma polisen.

Undanhöll teknisk bevisning

Utöver att inte agera på plats visar det sig att Säpo hållt ryst om tekniska bevis från bomberna för rättegången. Säpo kan koppla Melin till köpet av flera av bombingredienserna, teknisk bevisning som varken åklagare eller hovrätt fick ta del av.

När Säpo deltar i rättegången skickar de en samordnare som inte vet hur den tekniska övervakningen gått till.

– Teknisk övervakning är en sorts positionering, där man kan se positionering. Närmare tekniska detaljer kan jag tyvärr inte detaljera, det är min okunskap, säger samordnaren i hovrätten.

Att inte dela med sig av den tekniska övervakningen är något nytt berättar Hovrättspresident Ralf G Larsson till SR.

– Man påstår att man haft någon teknisk övervakning av honom(Viktor Melin). Den berättar man bara om. Vi fick inte reda på vilken teknisk övervakning man haft, vilket man brukar få vid den här typen av mål.

På frågan om det har skett tidigare säger Larsson att han inte tror det.

– Nej, jag har nog nästan aldrig varit med om det, om det finns sådana bevis. Det vet ju inte jag.

Bombdådet som nazisterna friades för sprängde bort delar av benen på en städare som misstog bomben för sopor. Den friande domen i hovrätten leder till att städaren inte får något skadestånd från nazisterna.

Säpo har valt att inte kommentera SRs granskning.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se