Kontakta oss

UTRIKES

Nya regler gör det tillåtet att diskriminera svenskar på danska krogar

Publicerat

den

DANMARK| Talar du svenska kan du räkna med att inte bli insläppt på krogen i Danmark. Det är numera verklighet efter ett nytt regelverk där andra språk än danska, tyska och engelska inte längre är tillåtet.

Det nya regelverket är kraftigt kritiserad och bakgrunden är för att många krogägare vill diskriminera utlänningar. På sociala medier kopplar många danskar reglerna till den nya samhällsordningen och många av dem anser att diskrimineringen inte har i ett civiliserat samhälle att göra.

Hittills har de nya så kallade ”språkreglerna” införts i tre danska städer, Thisted, Haderslev och Sønderbor. Krogbranschens lobbyorganisation ”Danmarks restauranter og cafeer” som företräder 1500 företagare inom branschen ser inga problem med det hela trots att en stor andel krogar och caféer ägs och drivs av invandrare.
Enligt krogbranschens lobbyister är syftet inte att diskriminera. Istället försöker man ge sken av att gäster som inte talar danska, engelska eller tyska ej heller kan resoneras med vilket i sin tur ska påverka säkerheten. Ett resonemang som vare sig den danska allmänheten eller Amnesty International kan köpa.

– Självklart kan man kommunicera med folk om det uppkommer en säkerhetssituation, även om de inte kan prata danska, säger Claus Juul, juridiskt konsulent från Amnesty International till danska TV2.

Reglerna som redan har införts i tre städer uppges redan vara i fullt bruk och det egentliga syftet uppges vara att göra livet mer besvärligt och jobbigt för de asylsökande som har tagit sig till landet den senaste tiden. Men då regelverket är utformat som det är löper betydligt fler människor risk att drabbas av diskrimineringen ifråga.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus