Kontakta oss

INRIKES

Organiserad NMR-nazist bakom bilattacken mot demonstranter

Publicerat

den

Alex Jönsson på NMR-möte - Foto: Skärmdump från Nordiska Motståndsrörelsen

HÖGERVÅLDET AFA Malmö har gjort en unik kartläggning av den 22-åring som greps efter att han körde in i en demonstration i Malmö i söndags. I kartläggningen framgår det att mannen är organiserad i den nazistiska terrorrörelsen Nordiska Motståndsrörelsen. Samtidigt visar det sig att polisen har undanhållit vital information till den utsedda åklagare som ska utreda attacken.

Den 22-åriga mannen pekas ut som Alex Jönsson, en väldokumenterad nazist med anknytning till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Så sent som på 1 maj deltog han på Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Falun. AFA Malmö pekar även ut Alex Jönsson som en av de NMR-aktivister som genomförde en banderollaktion under Folkets Demonstration i Trelleborg den 4 mars tidigare i år. Utöver det har Alex Jönsson även deltagit på flera interna NMR-möten och propagandaaktioner.

Körde runt med hakkors i Rosengård

Den 3 februari i år kunde SVT berätta om hur en bil med en synlig hakkorsflagga hade kört runt i Rosengård för att provocera människor. Enligt vittnet Saeed Sarvioskouey var bilföraren ute efter att skapa reaktioner.

– Vi tänkte bara att det var en galning. Man blir ju chockad när man ser något sådant, just när de kommer i Rosengård känns det som att han är ute efter någonting, att han försöker skapa reaktioner, sade Saeed Sarvioskouey till SVT Nyheter.

I AFA Malmös kartläggning pekas Alex Jönsson ut som den person som körde den så kallade hakkorsbilen – en bil som AFA Malmö identifierat som en Jeep Grand Cherokee, registrerad på Alex Jönssons mamma. Detta avslöjades drygt tre månader senare då Alex Jönsson sågs sätta upp nazistiska klistermärken på Möllevångstorget i Malmö. I samband med att Jönsson upptäcktes i stadsdelen gick lokala antifascister ut för att konfrontera honom. Vilket inte gick då han återvänt till sin bil. Enligt AFA Malmö ska Jönsson ha återvänt en stund senare med syftet att försöka köra över människor som befann sig på Kristianstadgatan vid Möllevången. Det var då pusselbitarna föll på plats för AFA Malmö.

Släpptes efter fem timmar

Enligt polisen har 22-åriga Alex Jönsson erkänt bilattacken och att han körde in i demonstrationen för att markera att de demonstrerande irakierna inte ska få vistas i Sverige. Men trots erkännadet, flera brottsrubriceringar och misstankar om hatbrott släpptes mannen drygt fem timmar efter att han gripits.

Polisen undanhöll information från åklagaren

När SVT nådde den utsedda åklagaren i ärendet under tisdagen visste åklagaren inte ens om att hon utredde en nazistattack. Än mindre visste hon att polisen hade rubricerat bilattacken som ett hatbrott. När åklagaren Linda Rasmussen går igenom handlingarna visar det sig att polisen inte har delgivit henne vad Alex Jönsson misstänkts för i samband med bilattacken.
– För mig är det obegripligt varför det ligger kvar misstankar hos polisen, säger Linda Rasmussen, som betonar att det är viktigt att hon behöver kunna samordna utredningen som hon just insett att hon är ansvarig för, skriver SVT på sin hemsida.

 

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se