Kontakta oss

INRIKES

Nu vill regeringen höja pensionsåldern igen

Publicerat

den

INRIKES    Regeringen förväntas lägga fram ett nytt förslag om att höja pensionsåldern ytterligare en gång. Höjningen förväntas gå igenom då pensionsgruppen i riksdagen är överens om en höjning. Endast två av åtta riksdagspartier säger nej.

Inom kort kommer regeringen att föreslå en ny höjning av pensionsåldern, det rapporterar Sveriges Radio. Från och med 2023 ska löntagare inte kunna gå i pension innan man är 63. Gränsen för garantipension kommer att höjas till 66 år.

2019 klubbade riksdagen igenom den senaste höjningen som började gälla i fjol. Då höjdes den tidigaste pensionsgränsen från 61 till 62. Riksdagens pensionsgrupp är redan överens om att höja pensionsålder. Pensionsgruppen består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna.

Vänsterpartiet emot SD får stöd från facken

De två riksdagspartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som inte är med i riksdagens pensionsgrupp vill inte se någon höjning av pensionsåldern. De får också stöd av samtliga fackförbund.

De två partierna som tillsammans representerar över 25 procent av väljarna har länge varit kritiska mot pensionsgruppen och krävt att den ska läggas ner. De menar att pensionsgruppens beslut enbart leder till höjd pensionsålder och lägre pension.

– Pensionsgruppens arbete som det ser ut nu måste läggas ned. Det funkar inte. Man får en chock när man går i pension över hur lite man faktiskt får. Vänsterpartiet är beredd att göra breda överenskommelser om pensionerna, men det viktiga för oss är att de höjs, säger Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets pensionspolitiska talesperson, till SVT.

Livslängden har stannat upp

Historiskt sett har den svenska pensionsåldern sänkts samtidigt som livslängden ökat. Nu har det blivit tvärtom och Pensionsgruppen rättfärdigar höjningarna av pensionsåldern med en felaktig bild av att livslängden har ökat vilket enbart stämmer in på ett fåtal grupper i det svenska samhället.

I Sverige är det främst högskoleutbildade män och kvinnor som ökat sin livslängd. För lågutbildade män har livslängden stannat upp. För lågutbildade kvinnor har livslängden sjunkit med 2,5 månader.

Stöd röd journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se