Kontakta oss

iFOKUS

För poliskåren i Ferguson är rasismen en del av rutinerna

Publicerat

den

ferguson_day_6_picture_54

iFOKUS| Poliskåren i Ferguson, Missouri, präglas av rutinmässig diskriminering av svarta. Den slutsatsen drar USA:s justitiedepartement i en utredning efter dödsskjutningen av den svarta, obeväpnad 18-åringen Michael Brown. Händelsen i augusti var en av flera dödsskjutningar i USA som ledde till landsomfattande protester mot vad många ser som polisens övervåld mot svarta.

Justitiedepartementets utredning stärker den bilden. I rapporten konstateras att 93 procent av alla som grips i Ferguson är svarta, trots att dessa bara utgör 67 procent av befolkningen, uppger en källa med insyn i departementets analys för Reuters. I de fall där poliser använt våld är det nästan alltid mot svarta, och alla som blivit bitna av polishundar har varit svarta. Utredarna har också hittat flera exempel på rasistiska kommentarer av poliser, bland annat i mejl. Departementet kommer nu att använda rapporten för att antingen förhandla med polismyndigheterna i Ferguson om frivilliga åtgärder, eller för en stämning i syfte att tvinga fram reformer.
Fler mördas i USA än i resten i världen.

Polisen i USA använder ofta dödligt våld.
Poliser i andra större länder dödar vanligtvis ett fåtal personer varje år. Men siffran i USA är enorma. I USA har hundratals människor dödats av polisen varje år. En stor andel av de mördade är psykiskt sjuka. En annan stor grupp som dödas är etniska minoriteter som har blivit skjutna i siffror mycket större än deras andel i befolkningen. Naturligtvis finns det situationer där polisen inte har något annat val än att skjuta för att döda. Där bland annat allmänheten eller polisen själva är i omedelbar fara. Men det bör endast ske när det inte finns något annat rimligt sätt. Då ska gärningsmannen skjutas i benet så personen överlever eller så ska polisen inte skjuta alls kan vara ett bättre alternativ.

Tyvärr finns det alldeles för många fall där vi har chockats. Ta fallet med en man som allmänt rapporterats ha haft psykiska problem, som sköts och dödades inte långt från Ferguson efter påstås ha stulit en munk och ett par energidrycker bara två veckor efter att Michael Brown död. Han skrek till polisen ”Skjut mig! Skjut mig!” Vad han troligen behövde var sjukvård. Många kommer att ha sett bilderna av en 12-årig pojke som blev skjuten förra månaden i Cleveland efter att någon ringde polisen säger han pekar en pistol på människor. Uppringaren tillade uppgift att pistolen var förmodligen falsk att det var en leksak, men pojken är död.

Officiella rikstäckande statistik finns inte för det antal personer som har dödats som lider av en psykisk sjukdom, men dn analys av 2 800 ärenden som sammanställts av den privata Fatal Encounters projektet tyder på att nästan 500 av de dödade var psykiskt sjuka. Av dem dödades av brottsbekämpande myndigheter, 853 var vita, 673 afroamerikanska, 305 latinamerikanska, 4 med rötter i Mellanöstern. Men många av de dödade är fortfarande ej indelade i etniska grupper så uppdelningarna är inte exakt. Men siffrorna säger oavsett etnicitet, var och en av dessa människor har gjort sig skyldiga till ett brott eller inte dog utan rättegång.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons