Kontakta oss

UTRIKES

Polska högerregeringen driver genom lönesänkning för politiker

Publicerat

den

POLEN Polska politiker har nyligen röstat för att sänka sina politikerlöner. Initiativet till lönesänkningen kom från regeringspartiet, högerkonservativ Lag och Rättvisa.

Polska parlamentsledamöter har röstat för att sänka sina löner med 20 procent, rapporterar Aftonbladet. Nästan alla ja-röster kom från det konservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa som har majoritet. Oppositionspartierna buade och lade ner sina röster i protest. Lönen i det polska parlamentet ligger på 24 000 kr. En genomsnittlig lön i Polen ligger på hälften av det beloppet.

Bara vänstern i Sverige

I Sverige är det bara Vänsterpartiet som driver linjen att sänka politikerlöner. Vänsterpartiet tar ut en partiskatt som ska se till att deras företrädare inte tjänar mer pengar än en arbetare. 2016 fick en riksdagsledamot från Vänsterpartiet ut 27 700 kr i lön. Politikerna från de andra partierna i riksdagen fick ut 63 800kr.

De övriga sju partierna i riksdagen ger sitt stöd till Riksdagens arvodesnämnd som höjer lönerna varje år. Sedan Riksdagens arvodesnämnd skapades på 1990-talet har politikernas arvoden chockhöjts. 1999 var arvodet för en riksdagsledamot 38 000, ungefär det dubbla av en genomsnittlig arbetarlön. 2017 är arvodet 65 400, ungefär tre gånger större än en genomsnittlig arbetarlön. Riksdagens arvodesnämnd kommer höja lönen återigen i oktober.


Nicklas Andersson

nicklas.andersson@aktuelltfokus.se