Kontakta oss

INRIKES

Professor i katastrofmedicin: Statsråden gav bedräglig info

Publicerat

den

FOTO HOLGER.ELLGAARD

CORONASMITTAN    Ansvariga ministrar som Lena Hallengren har gett svenska folket direkt bedräglig information om den pågående coronapandemin. Det säger Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet:

Statsråd och myndigheter har spridit direkt bedräglig information om Sveriges beredskap mot coronapandemin. Det säger professorn i katastrofmedicin Andreas Wladis i en intervju med Expressen. Enligt Andreas Wladis var Sveriges beredskap allt än god, vilket ansvariga ministrar har upprepat som ett mantra sedan smittan började spridas i Sverige i mars.

– Statsråd och många myndigheter givit direkt bedräglig information av typen: ”vår beredskap är god” och ”risken är minimal att Sverige drabbas”, trots att alla visste att beredskapen var bristfällig och att det fanns tidig kunskap i Sverige om att smittan var allvarlig och kunde nå oss, säger Andreas Wladis till Expressen.

Bristerna hos ansvariga statsråd och tjänstemän ska ha lett till att myndigheter och kommuner kom igång med smittobekämpning alldeles för sent.

– Det har medfört ett dåligt krismedvetande hos myndigheter och kommuner initialt, vilket fördröjde vår reaktion.

Över 5400 personer har dött till följd av Covid-19 i Sverige enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus