Kontakta oss

INRIKES

Samnytt mörkar dubbelblåsningen av högerextremister

Publicerat

den

NATIONELLA HÖGERN   Den SD-kopplade tidningen Samhällsnytt uppmärksammar att högeraktivister och fotbollshuliganer från AIK samlades i Humlegården i Stockholm för att skydda Linnémonumentet. Samtidigt väljer Samnytt att mörka omständigheterna kring varför de brottsbelaste personerna samlades.

Den SD-kopplade tidningen närnast hyllar de extrema högeraktivister och fotbollshuliganer som somlades vid Linnémonumentet i Humlegården i Stockholm. I en nypublicerad artikel skriver Samnyttjournalisten Simon Kristoffersson om att högerextremisterna hade samlats för att vakta monumentet mot en möjlig vänsterattack.

”När uppgifter började cirkulera om en möjlig vänsterattack mot Linné-statyn i Humlegården i centrala Stockholm svarade ett stort sällskap nationalister med kopplingar till AIK med att mobilisera för att vakta statyn.”, står det i artikeln.

Någon vänsterattack var däremot aldrig möjlig. För i själva verket hade högerextremisterma lurats till platsen av ett uppenbart trollkonto på Reddit. Vilket Samnytt väljer att utelämna helt.

Uppenbart trollkonto

Under måndagen började ett nyregistrerat Redditkonto med namnet ”antifasverige” posta uppmaningar om att riva Linnémonumentet i Humlegården i Stockholm på tisdagskvällen vid skymning.

Kontot utgav sig bland annat för att vara en ”vänsterliberal anarkist”. Ingen vänsteraktivist kallar sig så. Ej heller har en enda vänsterorganisation utlyst en enda aktion mot statyer i Sverige. Faktum är att de flesta vänsteraktivister anser att statyfrågor är meningslös symbolpolitik.

Uppmaningen på Reddit påminde om den uppmaning som började spridas på Flashback om Linnéstatyn i Växjö dagarna innan. Vilket resulterade i att ett tio-femtontal högerextremister spenderade lördagen med att vakta en staty mot ett ickeexisterande hot. Fast den här gången var uppmaningen riktad mot Linnémonumentet i Humlegården i Stockholm. Relativt kort efter det uppenbara trollförsöket började skärmdumpar på Redditposten spridas i SD-kopplade Facebookgrupper. Skärmdumpen började även spridas bland antifascister på Twitter som skrattade åt det uppenbara trollförsöket.

Under tisdagskvällen stod det däremot klart att extrema högeraktivister och fotbollshuliganer hade tagit trollningen på allvar. Ett 50-tal personer hade tagit sig till monumentet för att skydda monumentet mot det ickeexisterande hotet. Aktuellt Fokus uppmärksammade det hela i torsdags. Läs om det här.

 

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se