Kontakta oss

INRIKES

Protestera mot den turkiska regimen

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

OPINION Demonstrationer avgår varje lördag kl 13 från Götaplasten i Göteborg för att protestera mot Turkiets attacker på Afrin-kantonen i norra Syrien.

Turkiets attacker har pågått sedan den 20 januari. Med jetplan, artilleri och tusentals jihadister har Turkiet jämnat byar och städer med marken och begått avskyvärda krigsbrott mot civilbefolkningen. Turkiska armén är nu bara kilometer från staden Afrin. Inne i staden bombar turkiska flygvapnet civila och det finns inte längre någon vatten- eller elförsörjning. Afrin har varit en fredlig oas i krigets Syrien framförallt för dem som varit tvungna att fly undan Isis. Nu måste dessa människor fly igen. Allt medan Sverige och EU ser på.

Folken i Afrin lever sida vid sida. Kurder, araber, yezidier och alawiter organiserar sig själva enligt demokratiska strukturer där män och kvinnor deltar på lika villkor.

Historiskt sett har Afrinområdet varit ett område där kurderna utgjort majoriteten av befolkningen, men dagen för invasionen deklarerade Erdogan att Turkiets intention var att ”återlämna Afrin till dess rättmätiga ägare(!)”. Det är tydligt att att den turkiska presidenten har inlett en kampanj mot alla kurder. Om turkiska armén kommer in i staden Afrin finns det stor risk att vi står inför ett nytt folkmord, ett nytt Srebrenica. Om vi menar allvar när vi säger att liknande folkmord aldrig får ske igen är det nu vi ska agera. Göteborg har en stark tradition av internationellt solidaritetsarbete. Göteborgarna stod upp för FNL och emot apartheidregimen i Sydafrika. Nu måste vi försvara befolkningen i Afrin och stoppa Turkiets folkrättsvidriga invasion.

Därför kräver vi:

Stoppa Europeisk vapenexport till Turkiet!

Flygförbud över Afrin!

Skicka hem Turkiets ambassadör!


/Rojavakommittéerna Göteborg, Kurdiska kvinnor för integration, Kurdiska demokratiska samhällscentret Göteborg (NCDK), Stödkommittén för Afrin Göteborg
.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se