Kontakta oss

INRIKES

Proteststorm mot Lööfs krav på avskaffad allemansrätt

Publicerat

den

annie lööf - foto Poltikerveckan Almedalen

INRIKES    Allemansrätten väcker starka känslor. Hittills har nästan 40 000 personer protesterat mot Annie Lööf och Centerpartiets krav på att avskaffa dagens allemansrätt.

Ett av kraven för att Centerpartiet ska släppa fram regeringens höstbudget är en uppluckring av dagens strandskydd. I realiteten ett avskaffande av dagens allemansrätt enligt kritikerna. Skulle regeringen vika sig centerkravet är risken stor för att många av dagens badstränder kommer privatiseras. Risken är även stor för bebyggelse som kan påverka känsliga vattendrag i naturen. Centerkravet på avskaffad allemansrätt har fått tiotusentals människor att protestera.

Sätter press på regeringen

Hittills har nästan 40 000 svenskar protesterat mot Annie Lööf och Centerpartiets kravlista till regeringen. Klockan 14.00 på onsdagen hade exakt 38 432 personer signerat ett upprop på kampanjsajten MittSkifte som kräver att regeringen säger nej till Centerpartiets krav.

”Annie Lööf och Centerpartiets krav på avskaffat strandskydd och stärkt äganderätt för skogsföretagarna innebär att allemansrätten riskerar avskaffas i praktiken. Detta kan vi inte tolerera. Allemansrätten är en rättighet som angår alla som vistas och lever i Sverige. Den är ett kulturarv från medeltida vanor som är värd att bevara. Vi vill därför ha ett tydligt löfte från nästa regering om att allemansrätten ska bevaras som den är.”, står det i uppropet.

Skriv under du också.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se