Kontakta oss

INRIKES

Röda aktivister patrullerar gatorna efter våldtäkter

Publicerat

den

Johannelunds centrum - Foto: Wikicommons

ÖSTERGÖTLAND Som ett svar på den senaste tidens våldtäkter och våldtäktsförsök i Linköping har röda aktivister börjat patrullera gatorna.
– Vi tolererar inte den här utvecklingen säger en av aktivisterna till Aktuellt Fokus.

Aktivisterna i Upprop Linköping har börjat patrullera gatorna i utsatta områden i staden. Anledningen är den senaste tidens otrygga utveckling där både våldtäkter och skottlossningar har ägt rum. Antalet våldtäkter på kort tid har bland annat resulterat i att polisen uppmanat kvinnor att inte vistas ute själva. Totalt oacceptabelt enligt Upprop Linköping. Aktuellt Fokus har talat med aktivisterna som säger att gruppen är beredda att gripa in fysiskt om det behövs.

– Vi liksom många andra har tröttnat på den senaste tidens utveckling. Det är fan sinnessjukt att kvinnor inte kan vistas ute ensamma om kvällarna och nätterna utan att riskera bli våldtagna, säger Uppropaktivisten Mikael till Aktuellt Fokus.

Vad är målet med era patrulleringar?

– Att skapa mer trygghet helt enkelt. Vi är inte ute efter slagsmål och annat trams men givetvis kommer vi ingripa om vi blir vittne till nått.

På vilket sätt kommer ni ingripa?

– Alla har ju rätt till envarsingripande och självförsvar enligt svensk lag.

Uppropaktivisterna uppger att nätverket har vandrat i stadsdelarna Berga och Johannelund. Anledningen till att aktivisterna överhuvudtaget började med trygghetsvandringar var en djupare misstro till systemet.

– Det känns verkligen som om polisen, kommunen och övriga myndigheter skiter i utsatta arbetarklassområden. Vi vill kunna känna oss trygga i våra egna områden. Därför försöker göra något positivt, säger Mikael.

På frågan hur länge aktivisterna kommer fortsätta patrullera svarar Mikael att vandringarna kommer utökas och bli en naturligt del av nätverkets ordinarie verksamhet. Upprop Linköping har sedan tidigare deltagit i vårdprotester, organiserat stödaktion för BB-ockupanterna och bedrivit antifascistisk verksamhet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se