Kontakta oss

NOTISER

Rumäniens regering avgår efter stora protester

Publicerat

den

rumanien
RUMÄNIEN| Rumäniens premiärminister och regering avgår efter stora demonstrationer i huvudstaden Bukarest. Protesterna kom som en följd på en diskoteksbrand där 32 personer omkom.

Under natten mot onsdagen deltog uppemot 20 000 människor i en demonstration som krävde den rumänska regeringens avgång i Bukarest. Nu meddelar Rumäniens premiärminister, socialdemokraten Victor Ponta, att hela hans regering avgår. Upprinnelsen till demonstrationen var den brand på nattklubben Club Colectiv i Bukarest som i nuläget har krävt 32 människors liv. Nattklubben saknade bland annat nödutgångar och hade tagit in mycket fler gäster än vad som var tillåtet. ¨

Nattens demonstration skedde som en reaktion på att en av Bukarests borgmästare, Cristian Popescu Piedone, i en intervju sagt att stadens tjänstemän inte kan utföra kontroller av klubblokaler utanför kontorstid. Både Piedone och hans tjänstemän anklagas för att ha tagit emot mutor från Club Colectivs ägare. I demonstrationen natten mot onsdag syntes banderoller med text som ”korruption mördar” och de demonstrerande massorna skanderade ”mördare, mördare”. Premiärminister Ponta, som tillträdde 2012, har flera gånger anklagats för korruption och har varit under utredning för både pengatvätt och skattebrott.

Liviu Dragnea, ordförande för de rumänska socialdemokraterna, kommenterade premiärministerns avgång med orden ”ni såg förmodligen de tusentals människorna som demonstrerade igår och vad de krävde”. Den liberala oppositionen i Rumänien vill att man tillsätter en så kallad opolitisk teknokrat som ny premiärminister på grund av ”rädslan för gatan”.

Även borgmästaren Piedone har meddelat att han avgår från sin post. Många i Rumänien har börjat referera till händelserna i Bukarest som ”Colectiv-revolutionen”.

Gästskribent
redaktionen@aktuelltfokus.se