Kontakta oss

INRIKES

Så blev Sveriges husägare storförlorare när högern avskaffade fastighetsskatten

Publicerat

den

INRIKES Husägare i rika överklasskommuner tjänade på högerregeringens avskaffande av fastighetsskatten. Förlorarna blev alla andra, inte minst landsbygden som betalar för överklasskommunernas skattesänkningar.

Förra högerregeringen avskaffade fastighetsskatten. För att kompensera skattetappet beslutade man att införa en ny kommunal fastighetsavgift istället. Det skulle bli billigare för vanligt folk sa Kristdemokraterna och Moderaterna. Nu tio år senare visar det sig att det blev precis tvärtom.

Det är SVT som har granskat utvecklingen för landets husägare. Granskningen visar att majoriteten av landets huägare blev blåsta när fastighetsskatten avskaffades. I 160 kommuner betalar husägarna betydligt mer i fastighetsavgifter än vad man gjorde tidigare när fastighetsskatten fanns.

Överklasskommunerna är de enda som blev vinnare på högerns bostadspolitik. I kommuner som Danderyd har husägarna halverat sina kostnader. På Lindingö och i Vellinge kommun har kostnaderna minskat med 42 respektive 32 procent. Vilket kan jämföras med Kiruna där kostnaderna har chockhöjts med 76 procent. Eller Gällevare och Tomelilla där kostnaderna har ökat med 65 respektive 47 procent.

Vinnare och förlorare

Vinnare

Danderyd -50%

Lidingö -42%

Vellinge – 32%

Täby -30%

Nacka -30%

Vaxholm -29%

Kungsbacka -29%

Lomma -28%

Förlorare

Kiruna +76%

Gällivare +65 %

Pajala +54%

Arjeplog +53%

Tomelilla +47%

Orsa +38%

Örnsköldsvik +36%

Mullsjö +36%

 

Granskningen finner du här.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se