Kontakta oss

INRIKES

Spelbolagen: så går det i valet

Publicerat

den

VAL2018 Med mindre än en vecka kvar till valet börjar spänningen stiga rejält. Nya siffror från Sifo visar att de rödgröna går framåt, samtidigt som alliansen backar. Och nu har även de svenska spelbolagen släppt sina odds för hur man tror det kommer att gå på söndag.

En av de största snackisarna inför valet är vilken koalition som kommer att bildas. Under de senaste månaderna har turerna gått fram och tillbaka. Så sent som i måndags öppnade statsminister Löfven upp för att återigen samarbeta över blockgränserna. Moderaternas Ulf Kristersson har däremot varit tydlig med att man vill bilda att alliansregering.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt uppmanade Löfven i sitt tal i Umeå i förra veckan att haka på Vänsterpartiet och bilda en vänsterregering. Samtidigt har både Löfven och Sjöstedt uppgett att man kommer släppa igenom Kristersson som statsminister om alliansen blir det största blocket.

En genomgång av oddsen från olika spelbolag visar att det mest troliga utfallet i dagsläget är en alliansregering bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern.

I den senaste Sifo-undersökningen hade dessa tre partier tillsammans 37,7 procent av rösterna. Det skulle dock bli ett rejält tapp om KD inte klarar av 4-procentsspärren – i senaste mätningen låg man på 4,2 procent.

Det näst mest troliga alternativet enligt spelbolagen är att Moderaterna ensamma bildar regering, följt av en S/M-regering.

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle bli större än alliansen ser osannolikt ut. De två partierna hade i den senaste Sifo-mätningen 31,2 procent, mer än 6 procentenheter mindre än alliansen. Om man däremot skulle bjuda in V till att bilda regering så ser utgångsläget helt annorlunda ut. En regering med S + V + MP skulle, enligt de senaste siffrorna, få hela 41 procent av rösterna och därmed bli det största blocket.

Jämnt lopp mellan Löfven och Kristersson

Enligt spelbolagen kommer det att bli en tät uppgörelse mellan nuvarande statsminister Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson. Unibet ger 1.80 i odds på att Kristersson blir statsminister, och 2.20 på att Löfven får sitta kvar. Ulf Kristersson är fortfarande favorit till att utses till Sveriges nästa statsminister, även om Stefan Löfven har knappat in något, säger Unibets spelexpert Henrik Holm i ett pressmeddelande.

Tredjefavorit till statsministerrollen är Centerpartiets Annie Lööf, som efter Ulf Kristersson har högst förtroende bland väljarna.

Att Jimmie Åkesson utnämns till statsminister ses däremot som osannolikt. Unibet ger hela 10 gånger pengarna på att detta skulle ske.

Unibet: MP och KD klarar spärren

Utöver spel på största parti/koalition och statsminister så har spelbolagen även tagit fram odds för hur det kommer att gå för de enskilda partierna.

Unibet tror att V, som klättrat rejält sedan valet 2014, tar sig över 9 procent. Samtidigt ger man en knapp fördel till att S får mer än 24 procent (1.80 i odds), och att C får mer än 8,5 procent av rösterna.

Man ser det även som högst troligt att både MP och KD klarar 4-procentsspärren. Däremot är det en högoddsare att något nytt parti skulle lyckas ta sig in i riksdagen.

Vad gäller valdeltagandet så ger spelbolaget Bethard oddset 1.60 på att fler än 85 procent av de röstberättigade kommer att delta i valet, och 2.15 på att det blir mindre än 85 procent. Valdeltagandet 2014 låg på 84,81 procent. Det högsta valdeltagandet någonsin i Sveriges historia var 1976. Då deltog hela 91,76 % av de röstberättigade.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se