Kontakta oss

NOTISER

Sportbutikerna brister i kontrollen

Publicerat

den

SlaverietiAsien
UTRIKES | Svenska sportföretag brister i kontrollen över arbetsvillkoren hos sina leverantörer i Asien. Trots att det länge varit känt att arbetarna lever i extrem fattigdom, saknas ett pågående förbättringsarbete. Granskningen omfattar Intersport, Stadium och Team Sportia och är en uppföljning på en större kartläggning som Fair trade center gjort.

Kritiken bygger på att de har dålig koll på hur arbetsvillkoren ser ut och om lönerna går att leva på. De har inte heller kartlagt var det finns fackföreningar, som är otroligt viktiga för att de anställda själva ska kunna ställa krav.

Granskningen visar att sportkedjorna halkat efter modebranschen, som de senaste åren haft krav på sig att bli mer etiska. Det har bland annat resulterat i att flera stora klädföretag idag publicerar listor över sina leverantörer för att underlätta granskning av villkoren. En transparens som saknas hos sportföretagen.

Granskningen visar också att sportkedjorna inte arbetat aktivt för att få upp arbetarnas löner, som i Bangladesh är 560 kronor i månaden. Det är självklart anmärkningsvärt att sportföretagen inte gjort mer för att få upp de låga lönerna med tanke på att det kan leda till undernäring hos barn och vuxna. En förutsättning för att arbetarna ska få bättre löner är att företagen arbetar för facklig organisering och kollektiva förhandlingar.

Redaktionen
redakrionen@aktuelltfokus.se