Kontakta oss

UTRIKES

Stora regeringsprotester i Ungern

Publicerat

den

UNGERN Tusentals människor har gått ut på gatorna för att protestera mot högerregeringens nya så kallade ”slavlagar” som ger arbetsköparna rätt att beordra 400 timmars övertidsarbete per år. Demonstranterna skanderar bland annat ”Avgå Orban” och ”Vi har fått nog”. Polisen har svarat med tårgas.

Det som brukar beskrivas som ett högerparadis för nationalister har kommit att bli ett helvete för arbetarklassen – och värre lär det bli. Nyligen röstade högerregeringen igenom en ny arbetslagstiftning som ger arbetsköparen rätt att beorda 400 timmars övertidsarbete per år. För somliga yrkeskårer kommer reformerna innebära drygt en extra arbetsvecka per månad.
Regeringspartiet Fidez har försvarat de nya reformerna med att det gynnar arbetarklassen eftersom de ges möjlighet att tjäna extra pengar. Argumentet har dock inte lyckats övertala majoriteten av folket som vill se arbetstidsförkortning och sänkt pensionsålder. Kritikerna menar att så mycket övertid är direkt skadligt, inte minst för kroppsarbetare. I folkmun har reformerna kommit att kallas för ”slavlagarna”.

Efter att Fidez och stödpartiet Jobbik röstade igenom reformerna i onsdags har flera stora protester hållits. Igår gick tusentals människor ut på gatorna och krävde att regeringen ska backa. Demonstranterna skanderade slagord som ”Vi har fått nog” och ”Ruttna Fidez”. Polisen svarade bland annat med tårgas och batonger.

Högerregeringens svar på protesterna har hittills varit att undvida att tala om sakfrågan. I en presskonferens kallade ansvariga ministern, Gergely Gulyás, protesterna för ”hat mot kristendomen” och påstod att demonstranterna var ute efter att förstöra julen.

Se videoklippen nedan!

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se