Kontakta oss

EKONOMI

Företagarna fuskar sig till coronabidrag – Tillväxtverket kräver tillbaka 500 miljoner

Publicerat

den

EKONOMI Många företag har fuskat med coronastödet. Flera företag har valt att både dela ut vinst till sina aktieägare samtidigt som de permitterat anställda.

I samband med coronakrisen har regeringen öppnat upp för permitteringsstöd där skattebetalarna betalar en del av lönen. Ursprungligen var permitteringsstödet kravlöst men när flera stora aktiebolag tänkte dela ut vinst till aktieägarna samtidigt som de tog emot skattepengar valde finansutskottet att förbjuda vinstutdelningar i samband med permitteringsstödet.

Många av företagen har dock struntat i reglerna och delat ut vinsterna ändå samtidigt som de permitterat sin personal. Enligt SVT rör det sig om 2 112 företag. Tillväxtverket som ansvarar för permitteringsstödet kommer kräva tillbaka en summa på totalt 499 miljoner kronor från de fuskande företagen.

Många företag har reagerat olika. Företag som SKF valde att ursprungligen permittera men när det stod klart att de då inte fick dela ut någon vinst valde de att avbryta permitteringarna. SKF valde sen att varsla hundratals istället samtidigt som de delade ut aktieägarnas vinster.

Några företag har valt att ställa in årets aktieutdelningar. Andra företag har skjutit upp på besluten då de hoppas att kunna senarelägga vinstutdelningarna för att samtidigt ta emot permitteringsstödet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se