Kontakta oss

INRIKES

Svenska Simförbundet länkar till nazistiska hemsidor

Publicerat

den

INRIKES Svenska Simförbundets ordförande har fått avgå efter att hon kritiserat idrottande flickor med slöja. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att Simförbundet länkar till nazistiska och högerextrema tidningar på förbundets sajt.

På sin hemsida länkar Simförbundet till flera högerextrema och nazistiska tidningar. Under kategorin ”Simidrott i media” ligger länkarna på förbundets förstasida. De högerextrema och nazistiska länkarna blandas med andra mer etablerade tidningar vilket riskerar att ge läsarna en känsla av att extremisttidningarna är legitima källor.

Simförbundet länkar bland annat till den rasistiska nättidningen Svegot som drivs av den högerextrema organisationen ”Det fria Sverige”. En öppen rasistisk förening vars ledarskikt bland annat består av nazister från nerlagda Svenskarnas parti (före detta Nationalsocialistisk Front) och före detta ledande aktivister från Nordiska motståndsrörelsen. Simförbundet länkar också till nättidningarna Fria Tider och Nya Dagbladet som Sverigedemokraterna betecknar som nyfascistiska och tar avstånd från.

Svenska Simförbundets hemsida

Tänker agera

Hos Svenska Simförbundet säger man sig inte känna till förbundet länkar till högerextrema hemsidor. När Aktuellt Fokus ringer upp Simförbundet förklarar man att länkarna har lagts in automatiskt av en IT-tjänst man köper av ett företag. Enligt Anna Hammar som hanterar förbundets pressfrågor tänker Simförbundet kontakta företaget i fråga och se till att de högerextrema länkarna tas bort.

Är det här något Simförbundet står bakom?

– Inte alls, inte alls. Det är absolut ingenting vi står bakom eller har valt att lägga upp. Däremot blir jag glad över att du uppmärksammar oss på detta för då ska jag ta kontakt med företaget och se till att det kan tas bort, säger Anna Hammar till Aktuellt Fokus.

Johan Svensson – Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se