Kontakta oss

INRIKES

Svenskarnas Parti lägger ned

Publicerat

den

INRIKES | Fascistiska Svenskarnas Parti (SvP) lägger ned. I ett långt brev på partiets hemsida skriver partistyrelsen att man väljer att lösa upp organisationen. I brevet låter man meddela att avhopp och organisatoriska brister ligger bakom beslutet.

Inledningsvis konstaterar partiet att man har valt att arbeta för att normalisera rasism och konspirationsteorier i samhället. Ett arbete som de menar har varit lyckat.

”Svenskarnas parti har också onekligen medverkat effektivt till att flytta den yttersta gränsen för vad som generellt anses acceptabelt att lyfta i den politiska diskussionen, och har på så sätt haft en viktig roll i att legitimera och normalisera svenskvänliga argument som tidigare ansetts för extrema, men nu kommit något närmare mittfåran i den svenska opinionen.”


Ingen flirt med Svenska Motståndsrörelsen

SvP-ledningen väljer att be de kvarvarande aktivisterna att fortsätta med sitt nationalistiska/fascistiska engagemang. Man ber dem däremot inte att gå in i något nytt parti.
Nyligen registrerade nazistiska Svenska Motståndsrörelsen ett nytt parlamentariskt parti som ska fungera som SMR:s politiska gren.

”Med de förutsättningar vi har i organisationen och efter valet är det vår övertygelse att det är större chans att ett nytt politiskt alternativ utkristalliseras när opinionen är redo för det, än att de personer som då kan tänkas vilja ta steget fram gör det genom att gå in i ett parti i motvind. Tiden för ett bredare stöd för ett svenskt etnonationalistiskt parlamentariskt parti var bevisligen inte rätt just nu utefter de förutsättningar som Svenskarnas parti har haft, även om det är vår fulla övertygelse att ett etniskt svenskt Sverige kommer att kunna återupprättas.”

Att partistyrelsen skriver ”när opinionen är redo” och skriver klarspråk om motvind tyder starkt på att styrelsen inte vill förstärka SMR:s medlemskader i onödan. Sedan tidigare är den så kallade nationella rörelsen i en kraftig tillbakagång. Förra året lades den nationella rörelsens tidigare flaggskepp, Nationaldemokraterna ned sin verksamhet. Även Förbundet Nationell Ungdom har försvunnit. Den identitära veckotidningen Nationell Idag gick i konkurs förra året. Nordisk Ungdom har tappat större delen av sina aktivister och även hatsajten Realisten har försvunnit. Svenska Motståndsrörelsens nystartade parti är minst sagt ett parti som kämpar i politisk motvind. Piken till medlemmarna och aktivisterna är uppenbar.

SvP avslutar med att de kommer upprätta någon form av fond för att material, pengar och annat ska kunna ges vidare till andra fascister eller högerradikala. Med största sannolikhet kommer en större del gå till mediaprojekt som ligger i startgroparna och som bör lanseras från högerradikalt håll inom en snar framtid.

Antifascister knäckte fascisterna

Under mer än ett års tid var Svenskarnas Parti utsatt för ett sällan skådat antifascistiskt motstånd över hela landet. Tiotusentals antifascister demonstrerade, opinionsbildade, debatterade och spred folkbildning mot fascisterna kontunuerligt. På andra håll blockerade antifascister fascisterna, jagade iväg dem och i flera fall i Mälardalen möttes Svenskarnas Partis gatuaktivister med våld från militanta aktivister och förortsungdomar.

Det massiva trycket gjorde att Svenskarnas Parti identifierades som de fascister de var, det vill säga, en utveckling från forna Nationalsocialistisk Front som bildades i Karlskrona 1994. Inga av SvP:s mål kunde nås. Flera politiker och aktivister hoppade av mitt under valrörelsen och den påkostade valkampanjen resulterade endast i en stärkt antifascistisk rörelse.

Aktuellt Fokus kommer att återkomma om ämnet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se