Kontakta oss

DEBATT

Dags att diskutera polisens verkliga roll i samhället

Publicerat

den

snuteslar
DEBATT | Polisyrket är uppe på tapeten igen med den senaste händelsen där de frihetsberövade Bängan Lagerblad efter hans långvariga kritik mot poliser. Bakgrunden är att under ett studentfirande så körde en polisbil in i en folkmassa och poliskåren har då senare kommit fram med alla möjliga ursäkter samtidigt som de ignorerat all kritik. Bängan valde helt enkelt att hänga ut en av poliserna vilket ledde till att han senare blev frihetsberövad helt utan laglig grund utan av poliser som ville markera att det är de som bestämmer.

Polisens beteende skapar många frågeställningar. Yttrandefriheten är en aspekt då Bängan sedan länge kritiserat polisen får han nu ta emot hot från samma personer som ska se till att yttrandefriheten efterlevs. Är alla verkligen lika inför lagen? Statistiken visar ju att det är ytterst tveksamt. Polisen blir sällan dömda och de fåtal fall där det sker så får de ta emot lättare straff. Polisanmälan som Bängan har gjort lär inte leda till något utöver det vanliga.

När det kommer till yttrandefriheten så har det blivit ett problem för poliser överallt i världen med teknologins framfart. När vemsomhelst kan ta fram en filmkamera och filma en polis agerande så går det inte längre bete sig hursomhelst. I ett fåtal delstater i USA har poliskåren själva börjat använda kameror monterade på deras uniformer. Resultatet av det har gjort att i alla delstaterna där det används så har anmälningarna mot poliserna minskat. Folk känner sig inte längre lika hotade av polisens närvaro när poliserna själva måste filma sitt agerande.

Samtidigt diskuteras det aldrig om vad poliskåren är och dess historiska roll, vad anledningen var till att man införde en poliskår. För att förstå varför vi behöver dagens teknologi för att poliser inte kan ta till våld och hot hursomhelst behöver man ha en historisk inblick i polisyrkets historia.

De första poliskårerna uppstod i USA under 1800-talet. Ursprungligen så användes vaktbolag för att skydda överklassen men samtidigt behövde de öka kontrollen över den alltmer rebelliska arbetarklassen. I arbetarkvarter som främst bestod av minoriteter som irländare och afroamerikaner placerades dessa poliskårer ut. Det var kvarter där arbetarna var upproriska, strejkade och protesterade för en högre levnadsstandard. Överklassen skapade helt enkelt poliskårerna för att kontrollera arbetarklassen och idén spred sig snabbt från USA till övriga världen.

När vi senare hoppar tillbaka till nutid har visserligen relationerna förändrats mellan polisen och den övriga befolkningen. Demokratins intåg har gjort överklassen tvungen att ta ett steg tillbaka och majoriteten av världens poliskårer är inte längre privata utan statliga och ska beskydda hela befolkningen inklusive arbetarna.

Grundidén med poliskårer är däremot helt oförändrad. Tittar vi återigen på USA ser vi hur främst minoriteter protesterar konstant mot polisövergrepp. Minoriteter som mördas helt utan anledning blir mer och mer vanligt vilket leder till fler upplopp. Hur många fler som poliserna låser in eller hur mer militariserade de blivit så har de inte lyckats stävja kriminaliteten.

Även i Sverige har vi liknande situationer. Vi har romregistret och Husby-kravallerna som orsakades av att polisens blev ertappade med att ljuga efter ett mord de utfört. Oavsett vart i världen vi vänder så ser vi samma problem. Samtidigt har vi ingen diskussion om det hela. Det enda svaret som finns på frågan som aldrig ställs är att polisen behöver större befogenheter.

Det är nog slutligen dags att börja ställa frågorna och börja kräva svar. Hur ska vi egentligen avskaffa kriminaliteten? Vad är egentligen polisens roll i det hela? Går det att bygga ett samhälle utan en poliskår?

Niklas Andersson
redaktionen@aktuelltfokus.se