Kontakta oss

INRIKES

Sveriges Hamnar vill stoppa blockaden mot ryska fartyg

Publicerat

den

INRIKES Lobbyorganisationen Sveriges Hamnar försöker stoppa Hamnarbetarförbundets blockad. Transport fortsätter att avvakta med att ta något beslut.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om att Hamnarbetarförbundet varslat om en blockad som ska stoppa alla fartyg med kopplingar till Ryssland. Hamnarbetarförbundets agerande har också hyllats av Ukrainas president.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar lämnade igår in en varselinvändning som ett försök att stoppa blockaden. Organisationens VD säger istället i ett pressmeddelande att restriktioner bör ske samordnat genom EU och utifrån gällande lagstiftning.

Hamnarbetarförbundets vice ordförande, Erik Helgeson tycker att Sveriges Hamnar tramsar och blockaden kommer inledas som planerat.

– De vill att vi ska skjuta fram stridsåtgärderna ytterligare. Har de inte ryggrad att tycka det ena eller det andra så ska de inte lägga fram en massa tramsiga kvasifrågor. De har förespeglat att de tycker att det är svårt att förstå vad blockaden innebär och att vi därför ska varsla om, och så ska de köpa sig lite mer tid. Vad de nu ska med det till, säger Helgesson till Tidningen Syre.

Transport tycker som Sveriges Hamnar
Transportarbetarförbundet som också organiserat ett mindre antal hamnarbetare skulle igår också ta ett beslut om en eventuellt blockad. Transport meddelar istället att de fortsätter avvakta ett beslut.

Transport påstår att frågan är komplicerad och precis som Sveriges Hamnar vill de att allt istället ska ske samordnat genom EU.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se