Kontakta oss

EKONOMI

Sveriges rikaste män kränkta över Finansutskottets vinstförbud

Publicerat

den

EKONOMI Några av Sveriges rikaste män är sura över att de inte kan få något ekonomiskt stöd från staten samtidigt som de plockar ut miljardvinster ur sina bolag.

Igår kunde Aktuellt Fokus rapportera om att Finansutskottet kommit överens om att företag som delar ut vinster inte ska få något ekonomiskt stöd av staten. Nu har några av Sveriges rikaste män reagerat mot beslutet.

– Det är bolagsstyrelserna som ska göra bedömningar om utdelningar. Det är rimligen inte något staten eller Per Bolund ska ha åsikter om, säger Alectas vd Magnus Billing.

Billing får stöd av de andra miljardärerna Christer Gardell och Sven Hagströmer. De vill att Finansutskottets senaste förslag ska stoppas så att deras företag kan dela ut miljardvinster samtidigt som staten står för en del av kostnaden när de korttidspermitterar sin personal.

Här är miljardärerna som vill stoppa Finansutskottet
Billing är VD för Alecta som är Sveriges största pensionsfond. De förvaltar ett kapital på över 800 miljarder kronor och är ett av de största företagen på den svenska börsen. Förra året hade de en av sina största avkastningar någonsin.

Gardell blev ökänd för allmänheten som skatteflykting i samband med Panamadokumenten. Han hade gömt 4,6 miljarder kronor på Malta. Han är VD för hedgefundbolaget Cevian Capital som har över 120 miljarder i tillgångar. Han är en av dom som tjänar miljarder under Coronakrisen när bland annat ABB delar ut sina vinster.

– Det är fel att politiker ska bestämma hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut. Det bör överlåtas till kompetenta styrelser, säger Gardell till Dagens Industri.

Sven Hagströmer kommer från den adliga släkten med samma namn. Han var bland annat med och startade banken Avanza samt investmentbolaget Creades. Nuförtiden sitter han som styrelseordförande för det ökända företaget Klarna. Förra året uppgick Hagströmers förmögenhet till över 4 miljarder kronor.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se