Kontakta oss

EKONOMI

Sveriges sedeltillverkning kan flyttas till Malta

Publicerat

den

EKONOMI Sveriges sedlar ska sluta tillverkas i Sverige. Det uppger det privata företaget som köpte sedeltryckeriet av Riksbanken 2002.

Sveriges sedlar har tillverkats på Tumba pappersbruk sedan 1755, men nu kan produktionen alltså flyttas till Malta. Enligt ett uttalande som Aftonbladet tagit del av uppger Annemarie Watson, president för Crane Currency, att företaget är övertygat om att flytten är rätt väg för företagets fortsatta samarbete med centralbanker runtom i världen.

”En marknad med hård konkurrens i kombination med existerande infrastruktur på anläggningen i Tumba har tvingat oss att presentera denna svåra men nödvändiga plan för Crane Currency”, skriver Annemarie Watson enligt Aftonbladet.

Enligt Riksbanken kommer produktionen av svenska sedlar åtminstone pågå fram till årsskiftet, hur det blir sen återstår att se. När produktionen privatiserades 2002 uppgav Riksbanken att den svenska sedelproduktionen skulle stanna kvar i Tumba.

– Våra sedlar kommer att fortsätta att tillverkas i Tumba och det ska ske precis som förut, sa Lars Nyberg, vice riksbankschef .


Maria Johansson

maria.johansson@aktuelltfokus.se