Kontakta oss

UTRIKES

Thailands Shinawatra tvingas i exil

Publicerat

den

THAILAND Thailands forne premiärminister Yingluck Shinawatra har flytt landet för att undvika fängelse.

Thailands förre premiärminister Yingluck Shinawatra skulle tidigare i veckan möta landets domstol för att få sitt straff för en jordbruksreform hon genomfört. För att undvika fängelse flydde hon med ett privatplan till Dubai där hennes bror, Thaksin Shinawatra, är bosatt. Genom att lägga upp gamla bilder på sociala medier lurade hon militärdiktaturen att hon var kvar i landet.

Yingluck var partiledare för det socialdemokratiska partiet Phuea Thai som 2011 fick 48% av rösterna i valet. Den socialdemokratiska fördelningspolitiken var inte populär bland etablissemanget, som efter protester lyckades få militären att avsätta henne och ta makten ö. Sedan 2014 styrs landet av en militärdiktatur.

Yoinglucks bror Thaksin startade landets första socialdemokratiska parti på 1990-talet. När socialdemokratin nådde Thailand blev den populär hos landets fatttiga. Trots korruptionsskandaler vann partiet val efter val. De etablerade partierna stod maktlösa och vände sig istället till militären.

Thaksin blev tvungen att fly landet 2006 efter en militärkupp. Militären förbjöd hans parti för andra gången och systerns parti Phuea Thai var den tredje reinkarnationen av det socialdemokratiska partiet.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se