Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska regimen griper folkvalda politiker i Kurdistan

Publicerat

den

14725552_10154047638146547_6915014273750141732_nKURDISTAN| Det har gått flera månader sedan den misslyckade statskuppen i Turkiet och dess efterföljande utrensningar av statstjänstemän. Men den turkiska staten fortsätter sitt grova förtryck av det Kurdiska folket. Nu senast har borgmästare och en kommunfullmäktigeledamot i Diyarbakir gripits.

Det är NCDK Sverige som på sin Facebooksida och i ett pressmeddelande skriver om gripandet.

Enligt uppgifter är det Gülten Kisanak och Firat Anli som gripits. De uppges även ha fått sina hem genomsökta av turkiska staten. NCDK dömer ut gripandena som godtyckliga.
”Dessa godtyckliga frihetsberövanden strider mot de mänskliga rättigheterna, och emot de internationella konventioner som den turkiska staten har undertecknat”, skriver de i sitt pressmeddelande.

Enligt organisationen har arresteringarna av Gültan och Firat grundats på fabricerade anklagelser. Folket i Diyarbakir uppges ha samlats utanför kommunhuset, som för närvarande är avspärrat, i syfte att protestera mot anklagelserna. Beväpnad polis var också på plats och uppges ha arresterat och attackerat de som samlats vid kommunhuset för att utöva sina demokratiska fri- och rättigheter.

”Vi uppmanar alla frivillig-organisationer, politiska partier, demokratiska krafter, internationella institutioner och regeringar att inte tiga inför denna rättstridighet”, skriver NCDK.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se