Kontakta oss

KRÖNIKA

Det ska inte vara lönsamt att mörda vår planet

Publicerat

den

KRÖNIKA| ”Beslagta allt de äger” är det första jag tänker efter att sett konsekvenserna av den enorma miljökatastrofen i Brasilien som Aktuellt Fokus rapporterade om igår. Ju mer jag tänker på det desto mer självklart känns det.

Häkta de ansvariga, slå därefter fast deras ansvar och se därefter till att ta precis allt som de ansvariga äger.

Finns det någon annan väg när det gäller att komma åt de kapitalister som ligger bakom våldtäkten på moder jord? Jag vet faktiskt inte men jag tror inte det.

Motorn i kapitalismens maskineri heter nämligen profit och dess bränsle är den hänsynslöshet som kapitalismens utövare visar de som drabbas.

Tre miljoner människor saknar nu dricksvatten. En livsnödvändig flod är död. På mindre en månad har Rio Doce-floden gått från att ge liv till att skörda offer. Tungmetallerna i grundvattnet dödar nämligen det mesta som kommer i dess väg.

Nog hade miljardärerna bakom gruvbolaget Samarco kunnat kosta på sig ordentliga säkerhetskontroller. Vi snackar om ett otroligt rikt bolag som ägs av de två multinationella företagen BHP Billiton och Vale Mining Company vars inkomster är enorma. Bara förra året gjorde BHP Billiton 10,876 miljarder i vinst. Efter skatt.

Ägarna bakom företag är goda för miljarder. De tillhör överklassens grädda och i skrivande stund, en månad efter dammarna brast har ansvariga för Samarco visat sig porta grävande journalister. Förtroendeingivande va?

Nåväl, myndigheterna har i alla fall sagt aja baja och gett företaget näringsförbud nu. Likaså har staten stämt bolaget på strax över 5 miljarder dollar. En skrattretande summa med tanke på att vattenförsörjningen till 3 miljoner människor är förstörd och att ett helt naturliv har dött.

Så länge stater agerar som Brasilien och stämmer företag på skrattretande summor i jämförelse med vad som har förstörts så kommer miljöförstöringen att fortsätta. Detta eftersom företagsägare och andra dunkla intressen anser att det är mer värt att ta böterna när man blir påkommen än vad det är att bedriva en säker och trygg verksamhet. Så länge det är på det sättet kommer det inte bli någon förbättring.

Förvisso hade det varit bättre om fler stater hade kollektiviserat gruvnäringen så mycket som möjligt men tills det har skett får vi nog dras med att privata företagare som gör det mesta för att bedriva profit på naturen och mänsklighetens bekostnad. En sorglig sanning som dess värre är tabu att tala om i den mittenpolitiska sörjan där man inte får ifrågasätta systemet.

Ta rubbet säger jag bara. När liv släcks på grund av att de rika ska kunna bli rikare är det inte läge med politisk korrekthet. Då är det läge att tala klarspråk. Kan stater konfiskera tillgångar på grund av diffusa antiterrorlagar så borde man rimligtvis kunna konfiskera tillgångarna för de kapitalister som tjänar pengar på att mörda vår planet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons