Kontakta oss

INRIKES

Facebook censurerar svensk kritik mot Turkiet

Publicerat

den

SOCIALA MEDIER  Under lördagen samlades tusentals i solidaritet med Afrin i Syriska Kurdistan. Men demonstrationerna hade inte alls ägt rum om Facebook fått som de velat, då den sociala medie-jätten stängde ner eventen för demonstrationerna.

Under lördagen hölls demonstrationer till stöd för den socialistiska och feministiska revolutionen i Syriska Kurdistan och mot Turkiska statens bombningar mot den kurdiska staden Afrin. Demonstrationerna som arrangerades av Kurdiska Demokratiska Samhällscentret, NCDK hölls i Stockholm, Malmö och Göteborg. Men demonstrationerna skulle inte alls ha ägt rum, om Facebook fått bestämma. Under lördagen stängde Facebook ner NCDKs sida och eventen för demonstrationerna.

Detta är inte första gången som Facebook stänger ner pro-kurdiska sidor och event. Tidigare har den sociala medie-jätten stängt ner svenska Rojavakommiténs sida och Facebook-gruppen ”Avkriminalisera PKK”.

Enligt en lista som läckts ut från en före detta anställd vid Facebook kräver företagets hemliga riktlinjer att all text och alla bilder som stödjer Kurdistans arbetarparti ska censureras. Enligt listan är det också förbjudet att förolämpa Turkiets landsfader Kemal Atatürk, samt att lägga upp bilder där den turkiska flaggan skändas.

Trots att Facebook-eventen stängdes ner blev demonstrationerna en succé som samlade 1000 deltagare i Malmö och 5000 deltagare i Stockholm där Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt talade.

Läs också: Facebook censurerar fransk kampanj mot Islamska Staten

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se