Kontakta oss

INRIKES

Karolinska Institutet: Munskydd minskar risken för Covid-19

Publicerat

den

CORONAPANDEMIN    Förra veckan gick finländska forskare ut med att munskydd minskar spridningen.av det nya coronaviruset. Nu går även Karolinska Institutet ut och bekräftar att munskydd kan leda till att smittspridningen minskar ute i samhället.

Det är i en litteraturstudie koordinerad av Karolinska Institutet och McMaster University i Kanada som forskarna drar slutsatsen att munskydd kan leda till mindre spridning av det nya coronaviruset sars-cov-2. Enligt forskarna på Karolinska Institutet filtrerar munskydd av tyg på en klinisk nivå vilket kan leda til att dpridningen av virus som sars-cov-2 minskar rejält. Resultatet av KI-forskarnas studie stödjer därmed användningen av munskydd för att minska den utbredda smottspridningen.

– Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra. Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt. Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, särskilt med tanke på svårigheten att kontrollera den pågående pandemin, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.

Enligt forskarna fungerar munskydd som är gjorda i flera lager klart bäst. Men enligt den data som forskarna har gått igenom visar att även vävt tyg kan blockera små partiklar som aerosoler. De material som har visat sig skydda bäst var muslin men även bomull och flanell har gett goda resultat, helst i tre till fyra lager.

– Det kan tyckas ologiskt att ett vävt tyg, där utrymmet mellan trådarna är synligt för blotta ögat, kan blockera så små partiklar som aerosoler, men data visar entydigt att så är fallet. Även enstaka lager blockerar vissa partiklar och flera lager fungerar bättre. Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC, säger Juan Jesus Carrero.

Efter studien har forskarna bland annat sammanställt rekommendationer till munskyddstillverkare och privatpersoner som tillverkar egna skydd.

Så sent som förra veckan gick en finländsk forskargrupp ut med liknande uppgifter efter en omfattande metaanalys. Folkhälsomyndigheten har hittills inte kommenterat rönen från Karolinska Institutet.

Källa: Karolinska Institutet.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se