Kontakta oss

KRÖNIKA

Ett lustmord på medlemsdemokratin

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

KRÖNIKA Socialdemokraternas ledarskikt lyssnar mer på välbetalda valstrateger än på sina egna gräsrötter. ”Ett lustmord på medlemsdemokratin”, tycker Aktuellt Fokus Magnus Karlsson.

Tre möten på Zoom med ett välorkestrerat manus och utan kritiska frågor. Det är allt som krävs för att lägga ner 200 år av framgångsrik alliansfrihet om Socialdemokraternas ledarskikt får bestämma.

partiets hemsida kan man fortfarande läsa ”Den militära alliansfriheten är ett fundament i Sveriges säkerhetspolitik och den bidrar tillsammans med vår ökade militära förmåga och fördjupade internationella samarbeten till säkerhet och stabilitet i vårt närområde. Den ger oss handlingsfrihet att agera på det sätt som bäst gagnar avspänning och en fredlig utveckling, samt säkrar vår självständighet i utrikespolitiken. Därför ska Sverige inte gå med i Nato. Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet.”

Det är denna formulering som medlemmarna slog fast under partiets kongressen i november förra året och det är denna formulering som partiledningen nu vill sudda ut.

Vi på Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur det kokar i de Socialdemokratiska leden mot ledningens arrogans. ”Ingen av de 1800 deltagarna fick komma till tals under den knappa timme som partitopparna höll låda” skrev den Socialdemokratiska gräsroten Kent Vilhelmson om det sken-demokratiska mötet. Det är inte utan att man förstår varför 90 procent av Socialdemokraternas medlemmar valt att bojkotta de tre mötena. Ledningen verkar ju redan ha bestämt sig. ”Varför ska jag sitta och lyssna på ett Zoom-seminarium för att fungera som legitimitet för någon annans beslut?” som Kommunals Fredrik Jansson formulera det.

Aktuellt Fokus har också rapporterat om modiga Socialdemokrater som Lunds och Trollhättans S-föreningar, ungdomsförbundet SSU och Henrik Fritzon i Skåne som öppet vågar trotsa partiledningen. Även S-kvinnor, och föreningen Socialdemokrater för Tro och Solidaritet säger nej till Nato.

Tyvärr verkar S-ledningen fortsatt tondöv när det kommer till att lyssna på sina egna gräsrötter. Deras öra verkar mer upptagna av att lyssna till välbetalda valstrateger på Sveavägen 68 som menar att partiet måste göra allt för att slippa Nato-medlemskapet som en valfråga i höst. Lite, eller ingen, hänsyn tas till medlemmarnas vilja eller att läget kan se helt annorlunda ut i september -både i Sverige och i världen. Det vi bevittnar är ett lustmord på Socialdemokraternas medlemsdemokrati i realtid.

Magnus Karlsson, skribent och medborgarjournalist på Aktuellt Fokus