Kontakta oss

INRIKES

VD för ökända Attendo skyller på staten för Coronakrisen på äldreboenden

Publicerat

den

INRIKES Attendos vd Martin Tivéus anser att staten misslyckats med att skydda de äldre mot Coronaviruset och kräver mer skattepengar. Samtidigt har Attendo haft underbemannade äldreboenden utan skyddsutrustning, gjort vinster på hundratals miljoner samtidigt som de ägnat sig åt skattesmitning.

Vårdkoncernen Attendo driver flera äldreboenden runtom i Sverige. De finansieras främst av skattepengar. I en intervju med Dagens Nyheter påstår Attendos VD Martin Tivéus att han sitter upp och inte kan sova om nätterna på grund av Coronaviruset. Jämfört med andra länder har Sveriges äldreboenden drabbats hårt av Coronaviruset. Tivéus skyller detta på staten och Folkhälsomyndigheten.

Tivéus kräver bland annat hårdare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten men samtidigt har Attendo ignorerat flera av Folkhälsomyndighetens nuvarande riktlinjer. Riktlinjerna säger bland annat ska alla äldre som som uppvisar symptom för Corona att testas, detta har Attendo ignorerat erkänner Tivéus i intervjun.

Attendo har sedan länge varit ökänt för att ha varit underbemannade. 2018 gjorde ett oanmält besök av kommunen på ett äldreboende för dementa i Västerås. Det visade att boendet var kraftigt underbemannat med bara 2 anställda som hade hand om 52 personer. Samma år gjorde Attendo en vinst på 321 miljoner kr.

Den stora underbemanningen har nu lett till stora problem när sjukskrivningen av den ordinarie personalen ökat i samband med Corona. Enligt personal som DN pratat med har företaget tagit in nya timvikarier som saknat utbildning och förståelse för de basala hygienrutinerna.

Attendo var först av alla äldreboenden att införa besöksförbud men samtidigt har personalen inte haft någon extra skyddsutrustning som munskydd. Det var inte förrän igår, långt efter att Coronaviruset tagit sig in på flera av deras äldreboenden som företaget gick ut med att personalen skulle börja använda munskydd.

Ägnat sig åt skattesmitning
Attendo finansieras främst av skattepengar och Tivéus kräver nu att staten ska betala dom ännu mer. Trots att företaget redan omsätter flera miljarder och att vinsten ökat för varje år tycker de att staten ska täcka upp de extra kostnaderna som uppstått i samband med Coronakrisen.

Attendo är också ett av de företagen som använt sig av luckor i lagen för att ägna sig åt skattesmitning. Sedan tidigare har Danmark bestämt att företag som ägnat sig åt skattesmitning inte kommer få något ekonomiskt stöd under Coronakrisen. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill att Sverige ska göra som Danmark. Skulle Sverige göra som Danmark skulle Attendo troligen bli utan något extra ekonomiskt stöd från staten.

Utöver att gjort sig rika på sin underbemanning har Attendo också arbetat hårt med att ha så låga löner som möjligt. Företagen har bland annat använt sig av den kontroversiella lönedumparappen Selfiejobs för att rekrytera personal.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se