Kontakta oss

INRIKES

Miljöpartister borde testa tanka bilen med mjukglass

Publicerat

den

LEDARE Den senaste veckan har en bild på som jämför bensinpriset med glasspriset genom åren blivit viral. Syftet är att förlöjliga människor som lackar ur över det höjda bensinpriser. Man kan ju undra om dessa människor någonsin försökt ta sig till jobbet med en mjukglass, om inte så bör dom testa att fylla tanken till bredden och hoppas på det bästa.

Skämt åsido. Detta är egentligen en allvarlig fråga. Just därför är det så viktigt för dessa människor att stanna upp och reflektera över hur dagens samhälle ser ut på riktigt. Samt minnas det Greta Thunberg uppmanar människor till, nämligen att utgå från den materiella verkligheten och lyssna på vad forskningen säger.

Det nyliberala samhällsbygget i Sverige har pågått i drygt 40 år. Under denna tid har vanligt folk fått betala för politikernas ideologiska beslut. Inte minst landsbygdsbor har blivit negativt påverkade av centraliseringar, marknadsanpassningar, massprivatiseringar och nedskärningar. Denna destruktiva politik har bland annat inneburit längre och längre avstånd till i princip all samhällsservice. Inte minst polis, skola och vård och omsorg. Fråga BB-ockupanterna i Ådalen vad avsaknaden av ett fungerade BB innebär för gravida kvinnor.

Ur ett klimatperspektiv är dagens centraliseringspolitik livsfarlig. Detsamma gäller även bristen på demokratisk ekonomi. Desto mer ekonomisk ojämlikhet desto sämre klimatåtgärder.

Sedan flera år tillbaka har antalet miljardärer ökat dramatiskt. Under samma tid har antalet fattiga pensionärer stigit till över en kvarts miljon. Barnfattigdomen har äntligen börjat minska i storstäderna men inte ute på landet. Företagens tillväxt har slagit rekord efter rekord men på arbetarnas lönekonton märks det ingen skillnad. Reallönerna för de som tjänar minst har nästan legat stiĺl sedan 1991.

De rika har fest och vanligt folk får betala notan. Regeringens aviserade höjning av bensinskatten för att finansiera avskaffandet av värnskatten är bara ännu ett exempel på hur skevt samhället har blivit.

Sverige står inför exakt samma situation som i Frankrike när Macron höjde bensinskatten för att finansiera skattesänkningar för rika och företag. Men kommer vi få se liknande uppror mot den nyliberala staten?

Att fossila bränslen måste fasas bort är alldeles uppenbart. Hela planeten överlevnad är hotad av klimatförändringar. En total samhällsomställning måste ske om vi vill minimera framtidens skador. Vad som inte behövs är symbolpolitik som gör mer skada för vanligt folk än vad det hjälper klimatet. Det säger FN:s klimatforskare.

Forskarnas slutsats är egentligen ganska logisk. Makthavarna bör rikta sina insatser där det gör mest nytta. I ett läge där tre svenska företag släpper ut mer koldioxid än hela Sveriges befolkning, borde insatserna riktas mot företagen – inte mot vanligt folk.

Vi lever i en tid där politikerna väljer att satsa skattepengar på Rut, Rot och ränteavdrag istället för att underlätta en grön omställning för vanligt folk. Samma miljöpartister som tycker att folk ska köpa elbilar istället för att gnälla över bensinpriset, är samma miljöpartister som tänker chockhöja Rut- och Rot-avdragen. Är det konstigt att gemene man lackar ur till slut? Skulle inte tro det.

Tänk på det nästa gång du ser någon jämföra bensin med glass. Glass är gott, bensin är ett nödvändigt ont.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se