Kontakta oss

I samarbete med ett företag

Sms-lånets historia i Sverige

Publicerat

den

Foto: BicanskiPixnio

Sms-lån går under mängder av titlar och har sedan uppkomsten år 2006 varit ständigt uppe för debatt. Låneformen har i hög grad utvecklats från den ursprungliga formen, vilket representeras i korthet här.

Sverige såg en ny typ av lån under 2006

Sveriges första sms-lån erbjöds under 2006. Upplägget för lånet var max 3 000 kr i lånebelopp vilket kunde lånas under 30 dagar. Ansökan gjordes via sms och utbetalningen skedde inom 15 minuter. Trots att snabba lån inte var en nyhet kom lånetypen att bli en varaktig låneform från och med 2006.

Först under 2014 reglerades sms-lånen

Innan 2014 var lånemarknaden långt ifrån säker med orealistiska villkor och skyhöga räntesatser. Lag (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter satte till viss del stopp för marknadens mindre seriösa aktörer.

Lagen inkluderar bland annat följande krav mot sms-långivare:

  • Tillstånd utgivet av Finansinspektionen
  • Sunt arbetssätt
  • Aktivt arbete mot ekonomisk brottslighet
  • Räntetak på max 40%

Sms-lån förändrades med tiden

Kort efter lansering av sms-lån kom de att ändras på flertalet sätt. Ansökan sker online, lånebeloppen höjs från 3 000 till så mycket som 50 000 kr och återbetalningstiden ändras i takt med övriga villkor. Sms-lån direkt finns kvar men har ändrats något. Numera ansöker vi online och inte via sms, annars är snabbheten och många villkor samma.

Fördelar med sms-lån är dels utbetalningstiden, dels flexibiliteten. Sedvanliga kreditinstitut beviljar och utbetalar vanligen lån under vardagar mellan kl. 7 – 17 medan sms-långivare ofta håller öppet under kväller liksom helger.

Lagstiftningar ställer krav på långivare med snabblån

Från de första snabblånen under 2006 har mängder av paragrafer tillkommit. Idag kan låntagare ansöka om ett snabbt microlån utan att behöva betala flera hundra procent i ränta. Resultatet av förnyad lagstiftning är att konsumenter kan låna på en alltmer säker lånemarknad.

Med tanke på utvecklingen som skett i branschen för sms-lån är denna låneform avsevärt bättre idag. Dock existerar fortfarande högre risker i samband med smslån jämfört med övriga lånetyper.

Fallgropar med microlån

Fördelarna är som skrivet snabbheten och flexibiliteten. Men vad gäller eventuella nackdelar? Negativa aspekter med små, snabba lån är inte alltid räntesatsen vilket vanligen omnämns i medier.

Om ett microlån återbetalas innan förfallodatum kan kostnad vara likvärdig övriga blancolån. För att hitta de bästa sms-lånen bör konsumenten ta hjälp av en jämförelsesida där ett större antal långivare jämförs. Men om lånet inte återbetalas i tid, då tillkommer ofta ovanligt höga avgifter.

En annan fallgrop är dess snabba handläggning och utbetalning. Eftersom snabba beslut inte har den betänketid vilken alla typer av lån bör grundas på kan ogenomtänkta lån betalas ut. Med kort löptid har låntagaren inte mycket tid på sig att betala lånet till fullo och merkostnader är ett faktum.

Sms-lånens framtid

Framtiden är oviss för högkostnadskrediter likt snabblån. En av de främsta farhågorna för snabblånen är att de regelbundet är uppe för debatt i riksdagen. De fördelar krediten idag erbjuder kan komma att begränsas ytterligare, kanske till och med helt tas bort.

En aktuell debatt pågår kring öppettiderna/utbetalningstiderna för kreditgivare av högkostnadskrediter. Riksdagen kommer möjligen att förbjuda utbetalning på helger, införs lagändringen kommer en stor del av sms-lånens säljargument inte längre existera.

Sammantaget av ämnet är att sms-lån fortsätter att höja pulsen i debatter. Och tiden får helt enkelt utvisa om sms-lån har en framtid på den svenska lånemarknaden.

Fortsätt läsa
Annons