Kontakta oss

INRIKES

Sju nyhetsartiklar som fick högern att rasa 2017

Publicerat

den

BITTERHÖGERN 2017 För att bjuda våra läsare på något extra innan året är slut har vi på Aktuellt Fokus sammanställt en lista över vilka artiklar som gjort högern mest rasande under året.

Känsligt när socialister trygghetsvandrade i rikemansområde

Att skriva om knarkproblemen i ägarklassens områden visade sig vara känsligt för Göteborgshögern. I synnerhet efter att Aktuellt Fokus publicerade ett reportage från en trygghetsvandring i rikemansområdet Askim. När Moderaterna i Göteborg fick reda på att det var socialister som hade trygghetsvandrat gick Moderaternas gruppledare i Göteborg ut och jämförde nattvandrarna med terrorister. Det var visst inte populärt att uppmärksamma knarkproblem i de rkas områden.

”Stoppa äggstremismen”

Kapitalmedierna skrev terrorrubriker efter att Jimmie Åkessons sambo uppgett att deras hem blivit attackerat. När Åkessons sambo beskrev händelsen på Facebook kallade hon det för ”värsta attacken hittills”.

När vi började gräva i fallet tog det en stund innan vi kom underfund med att attacken mot huset med största sannolikhet hade utförts av ett yngre gäng pojkar i mellanstadieåldern. Bland annat eftersom flera grannar till Åkesson blivit utsatta för exakt samma sak och det faktum att Fältgruppen i Sölvesborg hade varnat allmänheten om barnen.

Efter att artikeln började få spridning började SD-vänner och moderater anklaga oss för att inte ta den fruktansvärda äggstremismen på allvar. Samma människor som skämtat och drivit med eldhärjade moskéer blev minst sagt arga över att vi uppmärksammade det misstänkta pojkstrecket. Det tog säkert två veckor innan hatmailen började sina.

Psykbryt när Alexandra Pascalidou twittrade ut en AF-länk

När Moderatpolitikern Lars Beckman anklagade en undersköterska för att vara rasist var vi givetvis snabba med att uppmärksamma det. Vilket resulterade i vad kapitalmedierna brukar kalla för twitterstorm. Författaren och programledaren Alexandra Pascalidou delade nyheten på Twitter och skrev:

Vilket fick den moderata riksdagsmannen från Gävle att flyga i taket och anklaga Alexandra Pascalidou för att sprida hat. Att han själv har spridit länkar från Aktuellt Fokus tog han inte hänsyn till.

Mattias Karlsson skyllde på Aktuellt Fokus

Det började med att komikern Sven Melander kallade SD-topparna Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson för landsförrädare i en skämtvideo på sociala medier. Aktuellt Fokus skrev om det och därefter spreds artikeln på sociala medier och hamnade hos Mattias Karlsson som blev jättearg. Karlsson gjorde det han brukar göra när han blir arg, och skrev en arg lapp på Facebook där han anklagade Melander för att vara kommunist.

När Mattias Karlsson skulle förklara sig för Aftonbladet skyllde han ifrån sig på Aktuellt Fokus och försökte styrka sitt påstående genom att peka på Sven Melanders tidigare engagemang i Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) och anti-krigs-rörelsen FNL. Förutom det anklagade han även Aktuellt Fokus för så kallad ”vänsterextremism”.

”Åtminstone om man skall tro den vänsterextrema tidningen Aktuellt i fokus, som stolt basunerar ut denna uppgift. Innan Melander gick in i rollen som rolig mysfarbror, så arbetade han som journalist på Aftonbladet. Han har uppgett att han har sina politiska rötter i den socialistiska folkrörelsen ABF, där både socialdemokraterna och olika kommunistiska organisationer återfinns bland medlemsorganisationerna. Därefter ’radikaliserades’ han enligt egen utsago och sögs in i FNL-rörelsen, där det kommunistiska inflytandet var stort” skrev Mattias Karlsson till Aftonbladet

Peter Springares fanclub

Efter att polismannen Peter Springare skrivit om brottsbelastade invandrare på Facebook blev hans inlägg delat tusentals gånger och rönte stor uppmärksamhet på nätet. Kort efter skapades en rasistisk Facebookgrupp som hyllning och support till Springare. Namnet på gruppen blev ”Stå upp för Peter Springare”.

Gruppmedlemmarna började lägga till medlemmar utan att fråga och snart växte gruppen till över 200 000 medlemmar.

När Aktuellt Fokus började granska vilka som styrde den jättelika gruppen fann vi en person som stack ut från de övriga. En kriminell invandrare som hyllade en polis och ansåg att man skulle stå upp mot kriminella invandrare. Ironi confirmed – Vi gjorde en nyhet om det.

Länken spred sig snabbt och på drygt ett dygn hade vår granskning fått tusentals delningar på Facebook, vilket inte var särskilt uppskattat inom rasisthögern. Över 100 hatmail tyder åtminstone på det.

Hanif Balis syn på bidrag

Moderattoppen Hanif Bali blev inte glad när vi uppmärksammade resultatet av hans syn på bidrag. Enligt Bali ska människor som söker bidrag skambeläggas – då han inte preciserade sig utan talade om bidragstagare rent generellt gäller det givetvis även exempelvis pensionärer som söker bidrag till bostaden.

Efter ett par dygn hade artikeln fått tiotusentals läsare och över 10 000 delningar på Facebook. Uppmärksamheten ledde tyvärr till att mindre begåvade SD-sympatisörer spred hot och hat på nätet. När Hanif Bali hängde ut SD:arna påstod han att de var vänster.

Det dröjde inte lång tid förrän Moderaternas trollfabrik började massanmäla artikeln inne på Facebook. I Hanif Balis kommentarsfält förekom även rasistiska mordhot mot en medarbetare på Aktuellt Fokus. Idag har artikeln fått tiotusentals delningar på Facebook.

Grodan Bali drack mjölk

En enkel iaktagelse varvat med en redogörelse över högerextrem populärkulturell symbolik räckte för att stora delar av högern skulle gå i taket. Fultolkningarna kom som ett brev på posten och rätt snart drogs en oerhört märklig samhällsdebatt om mjölk och rasism igång.

Mjölkartikeln har blivit extremt omtalad och extremt hatad av högern. Vem kunde ana att lite objektiva redogörelser skulle vara så känsligt?

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se