Kontakta oss

KONSUMTION KUNGÖRELSE

Internetsäkerhet: Skydda dig på nätet

Publicerat

den

2018 var ett år då vi dagligen kunde läsa om dataläckor och hackningar. Det var då som även den vanliga internetanvändaren började fundera på sin säkerhet på nätet och hur man kan stärka sin integritet. Avancerade användare har länge vetat att man ska undvika vissa webbläsare och att man alltid ska skydda sina inloggningsuppgifter med starka krypterade lösenord, och den här kunskapen söks nu av alla användare.  

Oönskad informationsdelning

Digitaliseringen har format hur vi lever och arbetar. Det är svårt att föreställa sig hur världen skulle se ut utan datorer, mobiler och internet. Det är lätt att tänka på internet som en plats för underhållning, nyhetsläsning och kommunikation men det används till mycket mer än så, vilket gör det till ett både mäktigt men också hotat nätverk. Mängden personuppgifter som uppges på nätet är enorm och det är ett smörgåsbord för hackare som vill stjäla dina uppgifter och din data.

Integritet på nätet blev ett stort samtalsämne förra året och inte bara ur den synpunkten att hackare var ute efter dina uppgifter. Det handlade även om vad företag och myndigheter fick tillgång till utan ditt godkännande. Till exempel används cookies eller kakor för att skapa målriktade annonser, vilket innebär att företagen får information om dig för att bättre kunna erbjuda dig produkter som de tror att du vill ha. Samtidigt finns det företag som säljer den här information vidare. Det kan involvera alltifrån platsinformation, datum för användning, vad du har klickat på och i värsta fall dina namn och andra uppgifter.

Ett stort steg har tagits för att man bättre ska skydda personliga uppgifter, och inte minst genom EU:s nya dataskyddslag GDPR. Men det räcker inte för att du ska vara säker, utan du måste själv vidta åtgärder.

Säkra din internetanvändning

Oavsett vad det är du använder internet till, e-handel eller sociala medier, är det viktigt att använda starka inloggningsuppgifter. Användarnamnet är ibland kopplat till mejladressen, men lösenordet ska gärna bestå av flera olika tecken som inte är ord eller meningar, innehålla stora och små bokstäver, siffror och tecken. På flera sajter kan du även kräva tvåfaktorsautentisering, vilket innebär att varje gång du loggar in på kontot kommer du att behöva bekräfta att det är du som loggar in genom att, exempelvis uppge en kod som skickas till din mejl eller mobil. För att underlätta ytterligare har det kommit fram företag som erbjuder sina tjänster utan att man behöver uppge sina personuppgifter. Det enda som krävs är en bankidentifikation. Detta har framför allt börjat att användas av e-butiker och spelsajter som erbjuder spelautomater, klassiska bordsspel och verklighetsbaserade spelupplevelser, men utan att man går miste om erbjudanden. Man kan fortfarande ta del av rabatter och en ninja casino bonus och alla transaktioner är säkra och krypterade genom exempelvis SSL.

Ytterligare steg man ska vidta för att vara så säker som man kan vara är att inte spara några lösenord på enheterna man använder. Automatisk ifyllning ska undvikas så långt det går. Man ska även tänka på vilka enheter man använder. Om du använder en offentlig dator ska du försöka undvika att logga in på banker, sociala medier eller på andra sajter där du måste uppge dina personuppgifter. Det här gäller även på offentliga nätverk. Offentliga wifi kan verka bra, men man vet aldrig vem som granskar webbtrafiken. Vill man verkligen vara säker kan man använda ett VPN, vilket blockerar alla försök att se vart du befinner dig och vilken IP-adress du använder.

(Bild av Rawpixel från Unsplash.)

Och kom ihåg, använd bara uppdaterade enheter. Systemuppdateringarna kan innehålla säkerhetsuppdateringar och buggfixar som förbättra användningen.

Var kritisk

Det värsta man kan vara på nätet är naiv och blåögd. Det är bara ett felklick som behövs för att du ska bli synlig för spanande ögon och du måste lära dig att känna igen varningstecknen. Om du upptäcker en sajt som vill att du ska uppge uppgifter som inte är nödvändiga för tjänsten eller vad du ska köpa, bör du backa. Varför ska du uppge information som längd, vikt och andra fysiska uppgifter på en sajt som är menad för att exempelvis hålla kontakten med dina vänner?

Klicka aldrig på länkar och annonser som är överdrivet presenterade. Du har troligtvis inte släktingar i avlägsna länder som vill skänka dig pengar. Du kan aldrig vinna produkter som bilar och mobiler på grund av misstag som att du råkade hamna med i en tävling som du själv inte deltog i. En iPhone XS kan inte köpas för 100 kronor. Inte ens den allra första från 2007. Om något låter för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Stäng genast ned sidan och radera mejlet.

Det finns givetvis andra åtgärder man kan vidta för att öka säkerheten, men är man varken intresserad av programmering eller avancerad användning räcker det med ett kritiskt och vakande öga och ett genomtänkt internetanvändande.

 

 

Fortsätt läsa
Annons