Kontakta oss

INRIKES

Pakistan på väg att legalisera cannabishandeln

Publicerat

den

Foto: Wikipedia commons

ISLAMABAD Pakistan kan bli nästa land som legaliserar cannabishandeln. Förväntas bli en ekonomisk dundersuccé enligt marknadsinstitut.

Thailand, Tyskland, USA, Kanada, Mexico, Nederländerna, Spanien, Malta, Portugal och ännu fler länder runtomkring i världen har omprövat sina tidigare lagstiftningar och gjort det lagligt att röka cannabis. Snart kan ytterligare ett land läggas till listan, nämligen Pakistan.

Just nu håller Pakistan på att etablera de lagliga ramarna för kommersiell cannabishandeln. Beslutet kommer bara fyra år efter att regeringen godkände växten för industriellt bruk. Regeringen hoppas att den nya reglerade handeln ska leda till nya investerare och ökad turism till landet, vilket kommer innebära nya skattemiljarder till statskassan.

Presidentorder

En presidentorder som antogs i februari fastställde regler för bildandet av Pakistans första myndighet för kontroll och reglering av cannabis. Regeringen godkände cannabis för industriellt bruk i september 2020 men hade inte etablerat en regleringsram på grund av interna konflikter.

”Vi tar detta initiativ på stort allvar, och saker och ting går mycket snabbt framåt,” sade en högt uppsatt tjänsteman vid Special Investment Facilitation Council, som leder regeringens ansträngningar att locka investeringar och genomföra ekonomiska reformer, till telegrambyrån Nikkei Asia.

Enligt källan har regeringen gett myndigheten uppdrag för att utforma policys, såsom licenser till odlare och säljare och avsätta regioner för odling, tillade den officiella källan.

Enorma vinster

Pakistan hoppas dra nytta av sina gynnsamma odlingsförhållanden för att komma in på den globala cannabismarknaden, som enligt indiska MarketsandMarkets kommer växa till 82,3 miljarder dollar år 2027 från 27,2 miljarder dollar år 2022. Cannabishandeln ses som ett sätt att bryta beroendet av utländska lån och räddningspaket från Internationella valutafonden.

Cannabis har odlats och nyttjas i Pakistan sedan tusentals. Under 1980-talet förbjöds odling och nyttjande efter press från USA. Straffet för innehav kan variera från böter upp till sju års fängelse.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se