INRIKES

Socialister patrullerar gatorna för ökad trygghet

GÖTEBORG| Lördagen den 21 januari patrullerade socialistiska aktivister  gatorna i överklassområdet Askim. Aktuellt Fokus följde med för att dokumentera och tala med aktivisterna.

Själva undviker de ord som patrullering – istället föredrar de ordet trygghetsvandring. Syftet med vandringarna är att skapa trygghet och inte att konfrontera människor i onödan. Som ett exempel på vilka man inte vill efterlikna nämns de högerradikala gatupatruller som har varit på tapeten i kapitalmedia.

– De där tjommarna är ju efter att slåss. Vi är ute efter mer lugn och ro i våra bostadsområden, säger Erik som inte vill uppge sitt efternamn.

Som svar på varför de patrullerar gatorna i ett av Göteborgs mest välbärgade områden svarade en av aktivisterna att de är ute efter att skapa trygghet och motarbeta knarket bland våra unga.

– Knarket minskar i hela Göteborg, förutom just här bland rikemansbarnen i Askim och i Hovås. Det är ju här Göteborgs organiserade brottslighet föds på riktigt.

Under tiden vi är ute och rör oss i Askim är det få människor ute på gatorna. De enda vi stöter på är ungdomar. Spår av vandalisering och klotter syns här och var. Mitt i ett exklusivt villakvarter finner vi även spår av cannabisrökning. Flera slängda fimpar och rullpapper avsedda för cannabis ligger slängt precis bredvid en bänk.

En bit därifrån påträffas tre yngre män i 18-års åldern som väntar på bussen till stan. Samtliga är påtagligt berusade och uppträder stökigt. Tre aktivister går fram till männen och ber dem lugna ner sig. Tillsägelsen ger effekt och minuterna senare anländer bussen och grabbarna går på.

Rebecka är den enda kvinnan på plats. Hon har varit med på två trygghetsvandringar tidigare. Då vandrade hon ute i förorten Kortedala tillsammans med handfull andra socialister. På frågan varför hon beslöt sig för att trygghetsvandra i Askim svarar hon att knarket i Askim påverkar gatorna på Biskopsgården.

– Under tiden vi har varit här idag har vi inte sett en enda polisbil men ändå knarkas det mer här än vad det görs på Biskopsgården. Eftersom polisen skiter i vilket är det väl upp till oss kommunister att göra något åt saken säger Rebecka.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp