INRIKES

Tusentals Kalixbor demonstrerade mot nedskärningspolitiken: “Det här är bara början”

peppeKALIX| På tisdagkvällen demonstrerade nästan hälften av alla Kalixbor (över 3000 personer) mot kommunens nyliberala nedskärningspolitik. De protesterade mot nedläggningen av intensivvårdsavdelningen och akutmottagningen på det lokala sjukhuset, samt avskedandet av ett flertal läkare. De NPM-inspirerade nedskärningarna är så pass omfattande att de skulle innebära att sjukhuset blir en vårdcentral.

Personalen på dessa avdelningar är själva initiativtagare till demonstrationen. De menar bland annat att avskedandet av deras enda narkosläkare kommer innebära en akilleshäl som kraftigt sänker patientsäkerheten på sjukhuset.

– För att vi ska kunna säkra det akuta omhändertagande behöver vi vår narkosläkare på sjukhuset. Det är jätteviktigt att vi försöker påverka och inte lägger oss platt för förslaget. För det är dödsstöten för sjukhuset och alla invånare i Östra Norrbotten, säger sjuksköterskan Ann-Sofie Sköld till SVT Norrbotten.

Den lokala politikereliten blev tydligt påverkade av Kalixbornas initiativ, då de valt att på nytt utreda IVA-verksamheten och skjuta upp beslutet till april nästa år.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp