Kontakta oss

INRIKES

84 år sedan morden i Ådalen

Publicerat

den

INRIKES| Morden i ådalen 1931 är ett av Sveriges mest kända terrordåd. Det var under en protest mot strejkbryteri som militären under polisbefäl öppnade eld och mördade fem arbetare.

Det hela startade 1930 då det uppstod en konflikt mellan arbetare och företaget Marma-Långrörs AB då arbetsköparen inte velat höja lönerna. Företaget som styrdes av den rika släkten Versteegh valde då att ta in strejkbrytare.

Konflikten eskalerade under våren 1931 då sympatiåtgärder utfördes mot familjen Versteeghs olika företag. Familjens överhuvud Gérard Versteegh hyrde in ett 60-tal strejkbrytare som svar på att fler och fler strejker bröt ut.

Arbetarna svarade med stenkastning och kravaller

När strejkbrytarna anlände den 13 Maj, möttes de av hundratals arga arbetare som misshandlade dem för att sedan visa upp dem längst fram i ett demonstrationståg. Polisen på plats kunde inte göra något men valde att att kalla in förstärkning från militär och polis. Natten mot den 14 maj uppstod kravaller mellan arbetare och maktens män.

Samma dag enades de inblandade fackförbunden på ett möte och bestämde sig för arbetsnedläggelse vid alla inblandade företag. Före mötet hade det skett stenkastning mot polisen och militär. När mötet var avslutat hade de samlats mellan 3000-4000 arbetare som ville demonstrera för sitt levebröd.

Polisen försökte upplösa demonstrationen utan att lyckas. Slutligen öppnade de eld för att skrämma iväg demonstranterna men även det misslyckades. Vilket ledde till att de man började avfyra skott rakt in i demonstrationståget istället. Fyra demonstrerande arbetare och en åskådare på en gård bredvid träffades och avled.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons