INRIKES

Splittrad höger efter Kristerssons dunderfiasko

Foto: Centerpartiet

INRIKES Den svenska högern är toksplittrad efter att Liberalerna och Centerpartiet stoppade Ulf Kristerssons försök att bli ny statsminister.

 

Med 195 röster emot och 154 röster för, blev högerledaren Ulf Kristersson nedröstad som Sveriges statsminister i riksdagen idag. Efteråt har Kristersson beskrivit det svidande nederlaget som den allvarligaste politiska kris han varit med om.

Det behövdes 175 röster för att Ulf Kristersson skulle bli Sveriges nästa statsminister. Några sådana siffror var han inte ens i närheten av att få. Istället slutade omröstningen med ett politiskt magplask och visionen om en M+KD regering med stöd från övriga Allianspartier och SD gick om intet. Centerpartiet och Liberalerna gjorde gemensam sak med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet  och röstade nej.

Centerledaren Annie Lööf försvarar agerandet med att Alliansen består av fyra partier och att hon vill se konstruktiva blocköverskridande lösningar. Dessutom betonar hon att Centerpartiet inte är beredda att släppa fram en regering som är beroende av Sverigedemokraterna.

“Vi är inte beredda att sätta oss i en gisslansituation till SD.” – “Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt och populistiskt parti som ställer människor mot varandra. Att då bygga en regering som kräver ett aktivt stöd av SD är unikt.” – “Dagens omröstning handlade därför inte främst om Ulf Kristersson som statsminister, utan om vilken maktposition man är beredd att ge Sverigedemokraterna.” skriver Annie Lööf.

Splittrad höger

Sprickan inom högern fortsätter att växa. Liberalernas partiledare Jan Björklund uppger att han själv och andra har utsatts för en hatvåg den senaste tiden. Enligt L-ledaren har han inte upplevt något liknande under sina 25 år inom politiken.

– Jag och och partier har utsatts för formidabelt hat av den svenska högerns svans. Jag har inte upplevt något liknande under mina 25 år, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Att Björklund röstade emot sin egen Allianskollega kommenterar han med att det var ett tungt beslut men nödvändigt för att förhindra ständiga nyval på grund av högerextrema Sverigedemokraterna.

– Även om Alliansen hade varit största block hade SD:s röster krävts för att vi Alliansens skulle tillträda. Men deras röster hade inte krävts för att få igenom varenda regeringsbeslut, säger L-ledaren till Aftonbladet.

Kristdemokraterna till attack

På Twitter anklagar KD-toppen Lars Adaktusson Centerpartiet och Liberalerna för att ha röstat nej till allianspolitik. Adaktusson menar dessutom på att C och L:s beslut är dystert för alla som vill se mindre socialism. Ett uttalande som kan betyda att KD vill ha mer massprivatiseringar och sälja ut svenskarnas gemensamma ägande. Politik som även C och L står för.

“Dystert för alla som vill se mindre av socialism – och en ny kurs för Sverige.” skriver Lars Adaktusson på Twitter.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp