INRIKES

Misstänkt terrorattack i Stockholm – fyra döda

STOCKHOLMEn lastbil har kört in i en folksamling på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fyra är personer uppges vara döda. UPPDATERAS!

Enligt vittnen ska lastbilen färdats i hög hastighet före konfrontationen med folksamlingen. Än så länge är uppgifterna mycket knapphändiga och det är ännu oklart vad som  har orsakat lastbilens vansinnesfärd. Enligt Aftonbladet varnar polisen för att det kan röra sig om ett terrorattentat.

Samtidigt uppmanar polisen att människor att undvika city-kärnan runt Sergels torg och de centrala delarna där omkring.

– Vi har också fått de uppgifterna och har initiala uppgifter om personskador, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Enligt uppgifter har lastbilen kört in i Åhlens-varuhuset.

– Jag såg hundratals människor som sprang, de sprang för sina liv, säger Anna som blev vittne till händelsen till Aftonbladet.

Polisen har i nuläget inga mer uppgifter att lämna, skriver de på sin hemsida.

Obekräftad skottlossning

Klockan 15.25 gick polisen ut med att det har förekommit uppgifter om skottlossning i närheten av Åhlens. Det är inte bekräftat ännu.

“Det har förekommit uppgifter om skottlossning men det är inte bekräftat i nuläget. Detta ska ha skett i närheten av/vid Åhlens centralt.” skriver polisen på sin hemsida.

T-banan avstängd

Efter det misstänkta terrorattentatet i centrala Stockholm har polisen stängt ner tunnelbanan. Enligt SL påverkas samtliga linjer i samtliga riktningar. Även pendeltågstrafiken påverkas. Enligt SL påverkas stationerna mellan centralen och Karlberg och Älvsjö.

Polisen har även evakuerat hela Stockholms central.

Försenad presskonferens

17.53: Polisen skulle ha inlett en presskonferens klockan 17.15 men den är kraftigt försenad. Anledningen uppges vara på grund av den pågående trafiksituationen. Stora delar av centrala Stockholm är avspärrat just nu. Människor uppges ta sig fram till fots.

”Vi kommer vända på varenda sten”

17.55: När polisens presskonferens till slut kom igång meddelade man att samtliga polisiära resurser kommer läggas på terrorattentatet.

– Alla resurser ska läggas på det här ärendet så vi kan lösa det, sade rikspolischefen Dan Eliasson.

Den inledande förundersökningen kommer skötas av polisen.

Från Säpos sida är man koncentrerade med underrättelseverksamhet. Enligt Säpochefen Anders Thornberg ligger prio på att ta reda på vem eller vilka som ligger bakom attentatet ifråga.

– Vi kommer vända på varenda sten, sade Anders Thornberg under presskonferensen. På frågan om Säpo hade några indikationer före terrorattentatet svarade Anders Thornberg nej. Säpo har haft höjd terrorberedskap sedan 2010.

Barn bland de skadade

Akutsjukhusen i Stockholms län bekräftar att en person har avlidit på sjukhus efter händelserna i centrala Stockholm. 15 skadade vårdas på sjukhus just nu, 9 av dem uppges vara allvarligt skadade. Bland de skadade återfinns barn.

– Mina tankar går till alla de som drabbats. Vi har fullt fokus på det arbete som krävs för att ta hand om skadade och drabbade och vi arbetar tillsammans med övriga myndigheter, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp