INRIKES

Politiker försvarar lyxmiddagar för hyresgästernas pengar

Marith Hesse - Faksimil Youtube

ALLMÄNNYTTAN Delar ur styrelsen och ledningen i det kommunala bostadsbolaget har gått på lyxmiddagar för hyresgästernas pengar. Nu försvarar ansvariga politiker och tjänstemän sitt agerande.

Partillebos VD, Katarina Elfverson, tjänar över 119 000 kronor i månaden. Politikerna styrelseuppdrag är arvoderade, dessutom har politikerna rätt till förlorad arbetsinkomst när det är sammanträde. Trots det har politiker och ledning bjudit med sina sambos och vänner på exklusiva lyxmiddagar och krogshower. Efter granskningen i GT försvarar Partillebos VD agerandet.

– Vi är otroligt återhållsamma oavsett vad du tittar på, inklusive representationen, säger Katarina Elfverson till GT.

Så sent som i oktober valde politiker och tjänstemän att äta sig mätta på tryffel och oxkind på Gothia Towers i Göteborg. Enligt GT:s granskning gick sällskapet sedan vidare till Scandinavium för att titta på Björn Skifs. Notan landade på 52 000 kronor. Pengar som hyresgästerna får stå för.

När Elfversson försvarar lyxmiddagarna jämför hon agerandet med alla lika värde. Enligt VD:n är kostnaderna dessutom rimliga eftersom bolaget har hög omsättning.

– Jag har inga problem med att vi jobbar med allas lika värde inom vår organisation. Hur kommunen gör inom sin organisation när man tittar på helheten vad de gör får stå för dem, säger Katarina Elfverson.

M-toppen: “Så har vi alltid gjort”

Även kommunstyrelsens ordförande, moderatpolitikern Martith Hesse försvarar lyxmiddagarna. Enligt M-politikern är det rimligt att hyresgästerna får betala eftersom man alltid gjort så i kommunen.

– Så har vi alltid gjort i Partillebo, säger kommunstyrelsens ordförande Marith Hess.

Vice ordföranden, S-politikern Eva Carlsson försvarar agerandet med att det har känts uppmuntrande med lyxmiddagar för hyresgästernas pengar.

– Det är ett sätt att göra något tillsammans, ett stöd till oss i styrelsen. Jag har sett det som en uppmuntran för att vi lägger väldigt mycket tid, väldigt mycket kvällar på vårt politiska arbete, säger Eva Carlsson till GT.

När GT frågar S-politikern om det inte räcker med arvoden och förlorad arbetsinkomst jämför hon allmännyttan med kapitalistiska bolag.

– Man kan se det så också. Jag tror inte att det är helt ovanligt i andra företag heller att man uppmuntrar styrelsen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp