INRIKES

S-författare använder Nordkorea för att skrämma väljare från Vänsterpartiet

Faksimil Youtube

INRIKES Tre dagar innan EU-valet försöker S-författaren Magnus Utvik skrämma väljarna från att rösta Vänsterpartiet. I en debatt är på Expressens hemsida går Utvik så långt att han försöker dra kopplingar mellan Vänsterpartiet och Nordkorea.

Det är på Expressens debattsida som S-författaren Magnus Utvik försöker skrämma väljarna från att rösta på Vänsterpartiet i söndagens EU-val. Enligt Magnus Utvik delar Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och juchestyrda Nordkorea samma ideologiska grund. Som bevis uppger han Vänsterpartiets partiprogram där det står att partiet strävar efter ett klasslöst samhälle utan kapitalism. I debattartikeln försöker Utvik bland annat ge sken av att Vänsterpartiet indirekt samarbetar med Nordkoreas ledare Kim Jong Un. När Magnus Utvik utvecklar resonemanget försöker han ge sken av att Vänsterpartiet har ett utvecklat samarbete med Kommunistiska Partiet. Vilket inte stämmer.

“Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet delar samma grundsyn på kapitalismen, den amerikanska imperialismen och båda partierna har en vision om ett socialistiskt Sverige. De partiavdelningar inom Vänsterpartiet som firar första maj med stalinisterna i Kommunistiska partiet förklarar sitt samarbete med att de vill samla hela den breda vänstern.

Alltså: Många vänsterpartister ser inte Kommunistiska Partiet som ett odemokratiskt stalinistiskt parti utan som en progressiv kraft. Och är Kommunistiska partiet det i dag så kommer partiet att vara det i den ”socialistiska samhällsomvandling” som Vänsterpartiet strävar efter. Jag vill fråga alla Vänsterpartiets sympatisörer: Har inte ett parti som säger sig tillhöra arbetarrörelsen passerat en moralisk gräns när det i kampen för ”ett Europa för alla, inte bara de rika”, samarbetar med Kim Jong-Uns anhängare i Sverige?” skriver Magnus Utvik

Två lokala arrangemang

I verkligheten handlar det så kallade “samarbetet” om en 1 maj-demonstration i Umeå som gick ut på att protestera mot Socialdemokraternas planerade antistrejklagar. Samt ett kulturevenemang för yttrandefrihet som lokalavdelningarna höll i Boden.

Blev utesluten från Ung Vänster

Magnus Utvik beskriver sig ofta som en före detta medlem i Vänsterpartiet.  I den aktuella smutskastningsartikeln beskriver Expressen honom som före detta partimedlem. Men stämmer det verkligen? Enligt källor inifrån Vänsterpartiet har han aldrig varit med i partiet. Däremot ska Magnus Utvik har varit med i partiets ungdomsförbundet, men uteslöts efter samarbete med en vänsterextrem sekt.

“Slapp demagogi”

När Kajsa Ekis Ekman debatterade mot Magnus Utvik för drygt fyra månader sedan, frågade Ekis varför Utvik inte är lika konsekvent mot högerpartierna.

I Sverige har Moderaterna bland annat motsatt samtliga försök till rösträtt och demokrati. Moderaterna stöttade även apartheidregimen i Sydafrika samtidigt som man fortsätter stödja apartheid i Israel i nutid. Enligt Ekis Ekman är Magnus Utviks liberala argument inget annat än slapp demagogi.

– Framförallt är det slappt och det är demagogi. Det är ett sätt att inte tala om sakfrågor. När vänstern kräver gratis glasögon för barn, nej då ska vi i stället tala om kommunism! Alla partier har en dålig historia. Moderaterna har varit emot rösträtt, Liberalerna har stött kriget i Irak, Centern har kopplingar till nazismen. Om man ska gå till historien finns det inget parti som man kan rösta på, förutom möjligen Miljöpartiet. Men flyktingöverenskommelsen, hur många har inte dött på grund av den, svarade Kajsa Ekis Ekman.

Utviks debattartikel kan du läsa här.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp