INRIKES I SVT:s Agenda avslöjade Margot Wallström för första gången att hon förhandlar med venezuelanska politikern Juan Guaido. Guaido är självutnämnd president för Venezuela och har uppmanat till en militärkupp i landet.
Under söndagens SVT Agenda avslöjade utrikesminister Margot Wallström för första gången att hon inlett förhandlingar med Juan Guaido. Det var i januari i år som den venezuelanska politikern utnämnde sig till till landets president på ett lastbilsflak – i strid mot Venezuelas konstitution. USA:s Donald Trump var snabb med att erkänna den självutnämnde presidenten och flera länders utrikesministrar följde snart hans exempel, däribland Margot Wallström.
Uppmanade till statskupp
Den 30:e april gick Juan Guaido ut på sociala medier och uppmanade landets militärer till statskupp för att störta den folkvalda presidenten Maduro. Men intresset för Guaidos statskupp visade sig vara svalt då både Venezuelas militär och civilbefolkningen struntade i uppmaningen.
Under intervjun i SVT:s Agenda kallade Wallström Guaido för ”en modig person som är snabb i tanken och optimistisk”. Statsmedia ställde inga kritiska följdfrågor om det verkligen är rätt att Sveriges utrikesminister stöttar en ickevald självutnämnd president.
Paralleller till militärkuppen i Chile
Många bedömare har dragit paralleller mellan händelserna i dagens Venezuela och militärkuppen i Chile 1973, då Chiles demokratiskt valda president Salvador Allende störtades av USA-stödd militär och den liberala fascistdiktatorn Augusto Pinochett grep makten. Tidigare i år rapporterade Aktuellt Fokus att Salvador Allendes barnbarn riktade en hälsning till det svenska folket:
– Jag vill tala till svenskarna med er historia av solidaritet och Olof Palmes arv. Respekt för självständighet, internationell rätt och fred. Just nu har den svenska regeringen ledd av Palmes parti tagit ställning för en militär invasion genom att underkänna den demokratiskt valda regeringen och erkänna den självutnämnda ledamoten Juan Guaidó. Detta är oacceptabelt och oförenligt med svensk diplomatisk tradition. Vad skulle Olof Palme ha sagt om han såg att hans parti ställde sig på de amerikanska imperialisternas sida?, sa han då.
Lämna en kommentar