NOTISER

Vänstern starkt framåt i portugisiska parlamentsval – Cirka 20 % röstade antikapitalistiskt

bloco2
PORTUGAL | Vänsterblocket, Bloco de Esquerda gick starkt framåt i söndagens portugisiska parlamentsval och fick 10,2 procent av rösterna, en fördubbling mot valet 2011. Även Kommunistiska partiet fick ett starkare stöd bland portugiserna.

Valet vanns av högerkoalitionen ”Portugal först” bestående av ”Socialdemokraterna” och ”Folkpartiet” som regerat landet sedan 2011 och genomfört EU-kapitalisternas krav på nedskärningar. Regeringen fick stor hjälp inför valet då ECB introducerade ett stödprogram för offentliga sektorn och lägre räntor.

I brist på kraftfull opposition från Socialistpartiet gick vänstern kraftigt framåt. Vänsterblocket gjorde sitt bästa val någonsin och fick 10,2 procent av rösterna och Kommunistiska partiet 8,2 procent. Totalt röstade alltså nästan 20 procent av befolkning på antikapitalistiska partier.

Vänsterblocket är en del av den nya vänstern i Europa och skapades 1999 som en sammanslagning mellan kommunister, trotskister och socialister; ”Folkets demokratiska union”, ”Revolutionära socialistpartiet” och ”Politik 21”

Vänsterblockets framgångar är också viktiga inför valet i Spanien i december och visar att vänstern inte låtit sig stoppas av utvecklingen i Grekland. I valrörelsen framhöll Vänsterblocket att ansvaret vilar på den europeiska eliten, samtidigt som de framförde kritik av EU och euron.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp