NOTISER

Sannfinländarna backar rejält

SF
FINLAND | Sverigedemokraternas motsvarighet i Finland backar rejält. Det framgår av en opinionsmätning som Taloustutkimus har gjort för Yle i september. Minskningen som anses vara statistiskt säkerställd gör gällande att Sannfinländarna har backat med drygt fyra procent den senaste månaden.

Sannfinländarnas ras kommer i ett läge där högernationalisterna har försökt pressa fram främlingsfientliga strömningar i samband med den senaste tidens flyktingströmmar från Mellanöstern till Europa. Detta tycks dock inte ha påverkat väljarna i någon större utsträckning. Vad som däremot ligger till grund för att partiet nu dalar ligger i regeringspartiets arbetarfientliga åtstramningspolitik.
Vill försämra för arbetarna

Sannfinländarna som.ingår i den finska regeringen har deklarerat att man vill försämra för landets arbetare. Bland annat har nationalistpartiet ställt sig bakom statsministerns förslag om att ta bort arbetarklassens semesterpeng och införa kraftiga nedskärningar.

Beslutet att låta vanligt folk betala för de rikas klassklyftor har inneburit kraftiga protester. För första gången någonsin har aktivister ockuperat två universitet samtidigt och för några veckor sedan gick den finländska arbetarklassen ut i en storstrejk som omfattade hundratusentals människor.

Väljarundersökningen gjordes av Taloustutkimus. Knappt 3 000 personer intervjuades under perioden 7.9-6.10.2015. Felmarginalen är 1,5 procentenheter åt båda hållen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp