Kontakta oss

NOTISER

Ny forskarrapport: Mänskliga faktorn vid arbetsplatsolyckor är i själva verket en dålig arbetsmiljö och tidspress

Publicerat

den

Slide2434
UTRIKES | När den så kallade mänskliga faktorn uppges vara orsaken till en arbetsolycka handlar det i själva verket om en dålig arbetsmiljö och tidspress, visar ny forskning vid Arbetshälsoinstitutet i Finland.

I Finland inträffar uppemot 125 000 arbetsolyckor årligen. Minst åtta olyckor av tio förklaras med den oundvikliga mänskliga faktorn, enligt Arbetshälsoinstitutet. Men en stor enkätundersökning och intervjuer som institutet gjort med många arbetare inom service, lager och produktion visar att det som uppges vara den mänskliga faktorn i själva verket är en dålig arbetsmiljö. En arbetsmiljö där det är vanligt med tidspress och överbelastning, samt dålig kommunikation och bristande varningssystem.

Forskningsprojektet ”Smidigare arbete – färre misstag” har gett ny kunskap om den så kallade mänskliga faktorn och att arbetsplatserna har möjlighet att påverka den skriver Arbetshälsoinstitutet. Bland annat genom att minska tidspressen och belastningen samt förbättra kommunikationen.

För att minska förekomsten av mänskliga misstag bör man anpassa arbetet och arbetsmiljön till människans förutsättningar. Det är viktigt att identifiera de bakomliggande orsakerna till mänskliga misstag, så att man kan åtgärda rätt saker skriver Arbetshälsoinstitutet. Forskning klargör att arbetsgivaren inte kan hänvisa till mänskliga faktorn eller fortsätta bortförklara sitt ansvar för att arbetare dör eller skadar sig på jobbet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons