INRIKES

Hanif Bali vs Sydsvenskans högerskribent: ”Förändra dig eller dö”

HÖGERN I en ovanligt skarp krönika i den liberala dagstidningen Sydsvenskan tar Moa Berglöf upp folkets ökande misstro till systemet: myndigheter, staten och politikerna. Efter att krönikan publicerats skrev den moderata riksdagsmannen Hanif Bali att krönikören skulle förändra sig eller dö.

Hanif Balis kommentar till Moa Berglöf kommer efter att Berglöf nämner att både Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna fiskar väljare på ungefär samma sätt. Det vill säga genom att undergräva förtroendet för delar av samhällsinstitutionerna och därefter utlova förändringar. Berglöf nämner bland annat Moderatpolitikerns tweetande som har kommit att bli någon slags mediegrej minst en gång i månaden. Bali försöker ständigt överträffa sig själv när det gäller att få till så skarpa kommentarer som möjligt. Ju grövre tweet desto mer uppmärksamhet och gilla-markeringar från ryggdunkande supporters.

Moa Berglöf tar upp att Hanif Bali undergrävt förtroendet för Högsta domstolen och justitierådet Petter Asp. Berglöf skriver:

”I en rad tweets har Bali den senaste tiden inte bara lyckats misstänkliggöra hela domstolsväsendet genom att kalla domare för ‘jävla syltryggar’ utan också kompetensen bland domarna i Högsta domstolen och då specifikt justitierådet Petter Asp.”

Därefter nämner Moa Berglöf att politikerna har väldigt lågt förtroende i Sverige och skriver att M-riksdagsmannen borde bygga upp sitt eget förtroende istället för att sprida konspirationsteorier och rasera förtroendet för andra.

”Längst ned på SOM-institutets förtroendelista ligger de politiska partierna. När lagstiftare som Hanif Bali gång på gång fortsätter lägga grund för och förmedla konspirationsteorier och halvsanningar riktade mot motståndare är den placeringen inte svår att förstå. Bali borde lägga mer energi på att bygga upp sitt eget förtroende istället för att hjälpa till att rasera andras.”

De skarpa orden gjorde att M-politikern sökte upp Moa Berglöf på Twitter och anklagade henne för att fiska i röda vatten. Som avslut citerade Bali Fredrik Reinfeldt och skrev, ”förändra dig eller dö”.

”Djupt splittrad höger”

Moa Berglöfs krönika bygger på professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibulls forskningsantologi, Larmar och gör sig till, från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Antologin har mätt svenskarnas förtroende för samhällsinstitutionerna, vilka utgör själva fundamentet i det nuvarande statsskicket.

Förutom Hanif Bali går Berglöf även till hårt angrepp mot andra delar av den blåbruna högern och nämner bland annat Göteborgspostens Alice Teodorescu.

”Den politiska redaktören Alice Teodorescu har på bara några år lyckats förvandla Göteborgs-Postens ledarsida till en av Sveriges starkaste röster för alarmism och systemkollaps. Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, är en annan effektiv förmedlare av konspirationsteorier – inte sällan förmedlade genom journalistisk ‘granskning’ på ledarplats.”

Berglöf är så långt ifrån röd man kan komma. Förutom att hon är kolumnist på en högervriden dagstidning är hon även öppen med att hon vill stärka förtroendet för systemet. Krönikan är dessutom bara en i raden av hårda ord sinsemellan olika högerprofiler vilket innebär att sprickan inom den etablerade borgligheten bara blir djupare och djupare.

Kim Fredriksson kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp